De pilot kwam er op verzoek van de binnenvaartbranche. De regeling is alleen bedoeld voor vrachtschepen, dus niet voor passagiersschepen. Arjan de Kremer, adviseur bij het havenbedrijf zegt dat het altijd al mogelijk was om in bijzondere gevallen, zoals bij ziekte of familieomstandigheden, langer te blijven liggen dan zeven dagen.

‘Maar het is voor de binnenvaart ook in andere gevallen prettig om langer af te meren. Bijvoorbeeld in een vakantieperiode of als een binnenvaartschip niet meteen door hoeft naar de volgende bestemming.’

Voorwaarden

Volgens het havenbedrijf is de IJhaven een geschikte plek voor deze proef. De Kremer: ‘In de IJhaven is het namelijk rustiger, omdat er minder wachtende schepen zijn en omdat deze kades op grotere afstand van de terminals liggen’. Begin volgend jaar evalueert het havenbedrijf de langere ligplaatsduur met zowel de binnenvaartbranche als omwonenden. Als zij allebei positief zijn, wordt de regeling mogelijk structureel.

Er geldt volgens het havenbedrijf wel een aantal voorwaarden voor de verruiming van de ligplaatsduur. Zo geldt de verruiming alleen voor een actief varend binnenvaartschip dat is ingeschreven bij de Kamer van Koophandel. Om gebruik te maken van de langere ligduur moet er een ligplaatsvergunning aangevraagd worden via de QR-code op een bord op de kade.

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Sluit nu een gratis proefabonnement af

Bekijk de aanbieding