Rijkswaterstaat streeft ernaar ‘in de loop van de dag’ de vaarweg en loopbruggen weer veilig open te stellen.

Duits vrachtschip

Dit weekeinde voer een Duits vrachtschip tegen de brug aan. Die raakte daardoor zwaar beschadigd en kon niet meer worden bediend. Door de aanvaring kwam de brug scheef in het draaischarnier te hangen.

Het schip was technisch in orde en de schipper van het Duitse vrachtschip, een 59-jarige man uit Tsjechië, was niet onder invloed van alcohol of drugs tijdens de aanvaring. Wel werd hij aangehouden en is tegen hem proces-verbaal opgemaakt wegens ‘geen goed zeemanschap’ en wegens het ‘door zijn schuld vernielen’ van de brug, aldus de Landelijke Eenheid van de politie.

Bankgarantie

Rijkswaterstaat heeft beslag gelegd op het schip. Volgens een woordvoerder is dat een standaard procedure. ‘We vragen een bankgarantie en het schip krijgt een vaarverbod. Dat heeft niet zozeer met de oorzaak van het ongeval te maken, maar dat is verzekeringstechnisch.’

Zo’n twintig schepen liggen nog voor de brug te wachten om door te kunnen varen. Dat waren schepen die al onderweg waren en niet meer konden keren. De rest van het scheepvaartverkeer is na de aanvaring geïnformeerd over de stremming. Wegverkeer wordt omgeleid.

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Sluit nu een abonnement af

Start abonnement