Verladers moeten alternatieven zoeken na watersnood rond Maas

Hoogwater

Ook verladers die grote hoeveelheden vracht vervoeren over de Maas zijn de dupe van de zeer hoge waterstanden in Limburg. Een alternatief zoals de vrachtwagen is geen oplossing vanwege de beperkte laadruimte, waardoor vertraging onvermijdelijk is.

‘De verwachting is dat de vloedgolf twee a drie dagen duurt’, aldus de woordvoerder van BLN Schuttevaer. ‘Zodra de vloedgolf over is, is er weer scheepvaartverkeer mogelijk.’

De hoogwaterproblematiek zorgt ervoor dat de schepen die normaal gesproken hun goederen vervoeren in het stroomgebied van de Maas dit momenteel niet kunnen doen. Vanzelfsprekend leidt dit tot vertragingen van binnenvaartschepen. Voor wat betreft congestie lijkt de koek voor de sector nog niet op.

Veiligheid voorop

Volgens de woordvoerder van BLN-Schuttevaer zijn veel afnemers de dupe, zoals het Nederlandse chemiebedrijf DSM. ‘De chemische producten en kunstmest, die door schepen worden opgehaald langs de Maas moeten naar hun klanten.’ Ook de grote containerlijndiensten die via de Maas vervoeren ervaren problemen. Het gaat volgens BLN-Schuttevaer om grote hoeveelheden goederen die nu niet via de Maas vervoerd kunnen worden. Rijkswaterstaat kan niet vertellen over hoeveel schepen het gaat en welke tonnages er nu aan de kant blijven liggen.

‘In Rotterdam worden steeds vaker goederen uit zeeschepen op binnenvaartschepen gezet naar havens zoals Venlo en Born.’ Het verschilt volgens de woordvoerder per bedrijf welke oplossing wordt gevonden. De een heeft spoed met zijn lading en kiest voor een andere manier van vervoeren zoals het inzetten van vrachtwagens. De ander heeft nog voldoende voorraad en zingt de extra wachttijd nog wel even uit.

De veiligheid is volgens BLN-Schuttevaer een belangrijke reden om de Maas te sluiten voor scheepvaartverkeer. Zo komt er veel hout in de rivier terecht door bijvoorbeeld omgewaaide bomen. ‘Er moet voorkomen worden dat die boomstammen in de schroeven van schepen geraken.’ Niet alleen drijvend afval en drijfhout vormen gevaar voor de veiligheid. Ook de vaarwegmarkering is belangrijk.

‘In een normale situatie ziet een schipper oevers, kribben en betonnetjes die duidelijk maken in welke lijn je vaart. Bij hoog water verdwijnt dat perspectief. De tonnen die de vaarweg markeren zijn in zo’n geval heel belangrijk, maar door die enorme hoogwaterstanden willen die ook nog wel eens los raken.’ Deze risico’s zijn volgens BLN te groot en om de veiligheid te waarborgen is het stremmen van de vaarwegen noodzakelijk.

Geen alternatief

Michel van Dijk, directeur van Van Berkel Logistics, heeft inland terminals in Veghel, Cuijk en Oss. Volgens hem wordt er door de problematiek aanspraak gedaan op zijn flexibiliteit en moet hij alle zeilen bijzetten. ‘De terminal in Oss is niet meer bereikbaar, omdat de Maas ook per direct tot nader order gestremd is vanaf Lith. Hetzelfde geldt voor de hoogst gelegen terminal Cuijk.’

Van Dijk geeft aan de hoeveelheid schepen van Van Berkel Logistics niet te kunnen vervangen door trucks. ‘Onze eigen trucks hebben we volle bak nodig in de regio. Zolang we naar Veghel kunnen varen doen we dat natuurlijk, maar de containers voor de klanten in Cuijk en verder achterliggende gebieden moeten allemaal overgezet worden op onze vrachtauto’s.’ Daarom moet Van Dijk een rigoureuze maatregel treffen: het werk naar de zeehaven Rotterdam minimaliseren. ‘We kunnen geen alternatief meer bieden voor de individuele spoedcontainers.’

Wat er volgende week gaat gebeuren is volgens Van Dijk nog veel afwachten. ‘Mijn verwachting is dat het volgende week niet te doen is om met trucks naar Rotterdam te rijden, want het zal bomvol zijn op de weg daarnaartoe. Alle containers die normaal over de Rijn en de Maas gaan, gaan nu veelal over de weg naar Rotterdam.’

Het zijn volgens Van Dijk niet de gezelligste tijden in de sector. ‘Met deze uitdaging staat weer de markt op zijn kop.’ Zo zette eerder dit jaar de stremming van het Suezkanaal de markt nog op zijn kop. ‘Wat gaat deze congestie voor effect hebben? Ik verwacht dat ook dit weer weer wekenlang gevolgen gaat hebben.’

Spoor verzakt

Door hevige regenval staan tientallen spoorlijnen in België onder water en is op sommige plaatsen ook het spoor verzakt. Deze verzakkingen zorgden er onder meer voor dat donderdagochtend rond 5.30 uur een trein ontspoorde in Grupont in de Belgische Ardennen. Volgens de NMBS vervoerde de trein ten tijde van de ontsporing geen passagiers.

In navolging op Zuid- en Oost-België hebben overstromingen nu ook tot treinuitval geleid in de Henegouwen, in het zuidwesten van ons land. In totaal ligt het treinverkeer vrijdagochtend stil op een dertigtal lijnen in de provincies Henegouwen, Namen, Luik, Luxemburg en Waals-Brabant. Dit meldde een woordvoerder van Infrabel aan ProMedia-vakblad RailTech.be.

In Grupont is een stuk van het talud van de spoorlijn tussen Namen en Luxemburg weggespoeld. De NMBS-trein die op het traject reed, is daarbij uit de rails gereden. Vanwege de diverse incidenten die woensdag en donderdagochtend als gevolg van het extreme weer gebeurden, besloot Infrabel donderdagochtend om 6.00 uur het treinverkeer in een groot deel van Wallonië stil te leggen.

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Sluit nu een abonnement af

Start abonnement

Verladers moeten alternatieven zoeken na watersnood rond Maas | NT

Verladers moeten alternatieven zoeken na watersnood rond Maas

Hoogwater

Ook verladers die grote hoeveelheden vracht vervoeren over de Maas zijn de dupe van de zeer hoge waterstanden in Limburg. Een alternatief zoals de vrachtwagen is geen oplossing vanwege de beperkte laadruimte, waardoor vertraging onvermijdelijk is.

‘De verwachting is dat de vloedgolf twee a drie dagen duurt’, aldus de woordvoerder van BLN Schuttevaer. ‘Zodra de vloedgolf over is, is er weer scheepvaartverkeer mogelijk.’

De hoogwaterproblematiek zorgt ervoor dat de schepen die normaal gesproken hun goederen vervoeren in het stroomgebied van de Maas dit momenteel niet kunnen doen. Vanzelfsprekend leidt dit tot vertragingen van binnenvaartschepen. Voor wat betreft congestie lijkt de koek voor de sector nog niet op.

Veiligheid voorop

Volgens de woordvoerder van BLN-Schuttevaer zijn veel afnemers de dupe, zoals het Nederlandse chemiebedrijf DSM. ‘De chemische producten en kunstmest, die door schepen worden opgehaald langs de Maas moeten naar hun klanten.’ Ook de grote containerlijndiensten die via de Maas vervoeren ervaren problemen. Het gaat volgens BLN-Schuttevaer om grote hoeveelheden goederen die nu niet via de Maas vervoerd kunnen worden. Rijkswaterstaat kan niet vertellen over hoeveel schepen het gaat en welke tonnages er nu aan de kant blijven liggen.

‘In Rotterdam worden steeds vaker goederen uit zeeschepen op binnenvaartschepen gezet naar havens zoals Venlo en Born.’ Het verschilt volgens de woordvoerder per bedrijf welke oplossing wordt gevonden. De een heeft spoed met zijn lading en kiest voor een andere manier van vervoeren zoals het inzetten van vrachtwagens. De ander heeft nog voldoende voorraad en zingt de extra wachttijd nog wel even uit.

De veiligheid is volgens BLN-Schuttevaer een belangrijke reden om de Maas te sluiten voor scheepvaartverkeer. Zo komt er veel hout in de rivier terecht door bijvoorbeeld omgewaaide bomen. ‘Er moet voorkomen worden dat die boomstammen in de schroeven van schepen geraken.’ Niet alleen drijvend afval en drijfhout vormen gevaar voor de veiligheid. Ook de vaarwegmarkering is belangrijk.

‘In een normale situatie ziet een schipper oevers, kribben en betonnetjes die duidelijk maken in welke lijn je vaart. Bij hoog water verdwijnt dat perspectief. De tonnen die de vaarweg markeren zijn in zo’n geval heel belangrijk, maar door die enorme hoogwaterstanden willen die ook nog wel eens los raken.’ Deze risico’s zijn volgens BLN te groot en om de veiligheid te waarborgen is het stremmen van de vaarwegen noodzakelijk.

Geen alternatief

Michel van Dijk, directeur van Van Berkel Logistics, heeft inland terminals in Veghel, Cuijk en Oss. Volgens hem wordt er door de problematiek aanspraak gedaan op zijn flexibiliteit en moet hij alle zeilen bijzetten. ‘De terminal in Oss is niet meer bereikbaar, omdat de Maas ook per direct tot nader order gestremd is vanaf Lith. Hetzelfde geldt voor de hoogst gelegen terminal Cuijk.’

Van Dijk geeft aan de hoeveelheid schepen van Van Berkel Logistics niet te kunnen vervangen door trucks. ‘Onze eigen trucks hebben we volle bak nodig in de regio. Zolang we naar Veghel kunnen varen doen we dat natuurlijk, maar de containers voor de klanten in Cuijk en verder achterliggende gebieden moeten allemaal overgezet worden op onze vrachtauto’s.’ Daarom moet Van Dijk een rigoureuze maatregel treffen: het werk naar de zeehaven Rotterdam minimaliseren. ‘We kunnen geen alternatief meer bieden voor de individuele spoedcontainers.’

Wat er volgende week gaat gebeuren is volgens Van Dijk nog veel afwachten. ‘Mijn verwachting is dat het volgende week niet te doen is om met trucks naar Rotterdam te rijden, want het zal bomvol zijn op de weg daarnaartoe. Alle containers die normaal over de Rijn en de Maas gaan, gaan nu veelal over de weg naar Rotterdam.’

Het zijn volgens Van Dijk niet de gezelligste tijden in de sector. ‘Met deze uitdaging staat weer de markt op zijn kop.’ Zo zette eerder dit jaar de stremming van het Suezkanaal de markt nog op zijn kop. ‘Wat gaat deze congestie voor effect hebben? Ik verwacht dat ook dit weer weer wekenlang gevolgen gaat hebben.’

Spoor verzakt

Door hevige regenval staan tientallen spoorlijnen in België onder water en is op sommige plaatsen ook het spoor verzakt. Deze verzakkingen zorgden er onder meer voor dat donderdagochtend rond 5.30 uur een trein ontspoorde in Grupont in de Belgische Ardennen. Volgens de NMBS vervoerde de trein ten tijde van de ontsporing geen passagiers.

In navolging op Zuid- en Oost-België hebben overstromingen nu ook tot treinuitval geleid in de Henegouwen, in het zuidwesten van ons land. In totaal ligt het treinverkeer vrijdagochtend stil op een dertigtal lijnen in de provincies Henegouwen, Namen, Luik, Luxemburg en Waals-Brabant. Dit meldde een woordvoerder van Infrabel aan ProMedia-vakblad RailTech.be.

In Grupont is een stuk van het talud van de spoorlijn tussen Namen en Luxemburg weggespoeld. De NMBS-trein die op het traject reed, is daarbij uit de rails gereden. Vanwege de diverse incidenten die woensdag en donderdagochtend als gevolg van het extreme weer gebeurden, besloot Infrabel donderdagochtend om 6.00 uur het treinverkeer in een groot deel van Wallonië stil te leggen.

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Sluit nu een abonnement af

Start abonnement