Opluchting overheerst in de provincie. Of zoals voorzitter Antoin Scholten van de Veiligheidsregio Limburg Noord het zondagavond tijdens een persconferentie uitdrukte: ‘Je bent pas opgelucht als maandagmiddag de waterplas richting mijn collega Hubert Bruls in Nijmegen vertrokken is.’

In het overstromingsgebied van de Roer is iedereen terug naar huis. Maar dat geldt niet voor zestien bewoners van huizen in Vlodrop. De Roer in het gebied Tussen de Bruggen staat nog te hoog.

Geen treinen

De N271 tussen Well en Venlo is weer voor het verkeer opengesteld. De weg was sinds zondag dicht vanwege overstromingen en opruimwerkzaamheden. Tussen Maastricht en Luik rijden voorlopig geen treinen. Op het traject tussen Maastricht en Luik is de schade vooral groot in het grensgebied met België, bij Eijsden en Visé, zegt ProRail. Daar hebben grote delen van het spoor onder water gestaan. Tussen Maastricht en Eijsden worden bussen ingezet.

In meerdere gemeenten geldt nog een noodverordening waarmee kan worden opgetreden tegen ramptoeristen. Limburg heeft veel last van deze mensen gehad de afgelopen dagen. Het gaat daarbij om mensen die afzettingen negeren, over de verzadigde dijken lopen en hulpverleners voor de voeten lopen. Ook in de nacht van zondag op maandag zijn boetes uitgeschreven. Mensen in door overstromingen getroffen gebieden die dat willen kunnen een beroep doen op slachtofferhulp.

Rivieren

De hoge waterstanden in de rivieren gaan overigens overal zakken. De piek in de Rijn bij Lobith is voorbij. De Nederrijn, de Waal, de Lek en de IJssel stijgen maandag nog iets verder, maar vanaf dinsdag zakt het water overal. De afvoer van de Maas bij Sint Pieter onder Maastricht is maandag al onder de 1000 kubieke meter per seconde gezakt en dat is een normale waterstand, aldus Rijkswaterstaat.

De hoogwatergolf in de Maas passeert maandag Brabant en Gelderland. Er is al veel Maaswater weggestroomd in plassengebieden in Limburg. Daarnaast zijn de rivierdijken in Brabant en Gelderland steviger en hoger, zodat Rijkswaterstaat verwacht dat de piek in die provincies geen grote risico’s zal opleveren. Wel lopen uiterwaarden en zomerkades onder water.

Lobith

De Rijn bij Lobith zakt zaterdag onder de 12,00 meter boven NAP. Bij die waterstand verdwijnen de overstromingen langs de oevers van de grote rivieren. De Rijn heeft geen last van nieuwe overstromingen in Oostenrijk, want dat gebied mondt niet uit op die rivier. Ook maatregelen tegen nieuwe hoosbuien die in Zwitserland worden genomen zullen het waterpeil van de grote rivieren in Nederland niet beïnvloeden, denkt Rijkswaterstaat.

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Sluit nu een abonnement af

Start abonnement