Bij de stuwen bij Belfeld en Roermond bleek veel rommel in het water te drijven. De stuw bij Belfeld kon daardoor niet helemaal open, maar dat lijkt opgelost. Bij de stuw Roermond zijn mogelijk een of meer jukken verschoven. Jukken houden de schotten van een stuw op zijn plaats. Rijkswaterstaat heeft materieel naar de kapotte stuw gestuurd om de jukken te kunnen bedienen maar het is niet bekend hoe lang dat gaat duren. De stuw bij Roermond is bijna honderd jaar oud en kwetsbaar. Vervanging van de stuw staat voor 2035 op de agenda.

Als het euvel niet op tijd verholpen is, kan het rivierwater tussen Linne en Roermond wegstromen. Rijkswaterstaat houdt de situatie in de gaten. De dienst verwacht op korte termijn geen nieuwe hoge waterstanden in de Maas, want ook in België en Frankrijk zakt het water. De waterstand in de grote rivieren Rijn, Waal en IJssel is ook hoger dan normaal in deze tijd van het jaar. Uiterwaarden en overloopgebieden staan nog onder water, maar het waterpeil zakt.

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Sluit nu een abonnement af

Start abonnement