De Vlaamse minister van Onroerend Erfgoed Matthias Diependaele maakte de extra subsidie bekend bij een recent bezoekje aan de graanzuiger in Nederland. De Antwerpse ‘Stadsgraanzuiger 19’ werd in 1985 door het Maritiem Museum Rotterdam gekocht en belandde zo in Nederland. Het MAS in Antwerpen (Museum aan de Stroom) en het Maritiem Museum Rotterdam werkten een ‘co-ouderschapsplan’ uit voor het schip. De graanzuiger is nu afwisselend in Antwerpen en in Rotterdam te bezoeken.

Een graanzuiger, alias elevator, is een soort grote stofzuiger op een drijvend ponton. De stoommachine drijft twee vacuümpompen aan die een luchtstroom creëren waarmee graan uit het ruim van zeeschepen wordt gezogen. Het graan werd in het verleden in partijen van 3000 kilo afgewogen en overgeslagen op binnenvaartschepen.

Het noodzakelijke restauratiewerk is al eventjes bezig op een werf in Friesland. De deuren en ramen zijn vervangen, het onderwaterschip, de weegkamer en de stootlijsten zijn aangepakt en het meeste schilderwerk is gedaan. Die werkzaamheden zijn bekostigd vanuit een eerste subsidie van 1 miljoen. Verschillende beeldbepalende details aan dek, zoals de scepters en de deuren van de machinekamerkap, zijn in oude stijl hersteld. Momenteel werkt het restauratieteam aan de tuigage.

Om de restauratie te voltooien was nog ongeveer een half miljoen nodig. De komende tijd worden de stoominstallatie, de vacuümpompen en de elektrische installatie onder handen genomen. Ook zullen in de tweede helft van dit jaar de verblijfruimtes hun oorspronkelijke uitstraling terugkrijgen.De machinekamer en de ketelruimte geven de museumbezoekers straks weer een beeld van de mogelijkheden van stoomaandrijving. De verblijfsruimtes geven een blik op het leven aan boord in vroeger tijden. Sinds 2018 is de graanzuiger beschermd als varend erfgoed.

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Sluit nu een abonnement af

Start abonnement