In totaal kunnen de binnenhavens de komende drie jaar rekenen op 7 miljoen euro voor onderzoek en maximaal 120 miljoen euro subsidie voor de uitbreiding. Dat is bekendgemaakt tijdens de Europe Connecting Days in het kader van Connecting Europe Facility (CEF), een subsidieregeling van de Europese Commissie.

De bedrijven op de zes binnenhavens investeren in totaal 14 miljoen euro in onderzoek naar de doorontwikkeling van de havens. Hiervan wordt 50% vergoed door de EU-subsidie. De onderzoeken moeten binnen drie jaar leiden tot een aanvraag voor uitvoering waarvan eveneens 20% tot 50% vergoed wordt door de EU. In totaal is het bedrijfsleven van plan 240 miljoen euro te investeren in de zes binnenhavens.

Wilhelminakanaal en Loven

Tilburg vroeg voor de eerste keer subsidie aan en werkte daarbij samen met de Provincie Limburg. Mede dankzij de inspanningen van deze provincie is de subsidie aan Tilburg toegekend. De zes binnenhavens zijn onderdeel van de Goederenvervoercorridor Zuidoost. Hieronder vallen verschillende (deel)projecten, waaronder Wilhelminakanaal Sluis II, Wilhelminakanaal fase 1,5 en Trimodaal Loven. Trimodaal wil zeggen dat het knooppunt is aangesloten op de weg, het spoor en het water. Bij deze drie projecten wordt samengewerkt met de Provincie Noord-Brabant.

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Sluit nu een abonnement af

Start abonnement