10 miljoen extra subsidie voor vergroenen binnenvaart

Stage V motor

De subsidieregeling voor de verduurzaming van binnenvaartschepen voor 2022 is uitgebreid met 10 miljoen euro. Ook in 2023 wordt er geld vanuit het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat beschikbaar gesteld voor schonere scheepsmotoren.

Foto: NT / Henk Claeys

Het fonds voor vergroenen van dieselmotoren naar een Stage V motor of het inbouwen van elektrische aandrijving is vergroot van 5,9 miljoen naar 15,9 miljoen euro. Dat bevestigt Nicole van der Sman, hoofd binnenvaart en vaarwegen bij IenW.

De regeling voor motorvervanging valt onder de Subsidieregeling Verduurzaming Binnenvaart. Schippers konden zich hiervoor aanmelden vanaf 1 januari dit jaar. Vrijwel direct na de opening tijdens de jaarwisseling was de pot leeg.

Aanmelding gesloten

De extra miljoenen worden ingezet om de aanvragen die al gedaan zijn alsnog te honoreren. Nieuwe aanvragen worden niet in behandeling genomen. In 2023 komt opnieuw subsidie beschikbaar, hoeveel is nog niet bekend.

Binnen de Subsidieregeling Verduurzaming Binnenvaart is ook 13,9 miljoen euro beschikbaar voor het inbouwen van SCR-katalysatoren, waarmee de uitstoot van stikstof wordt verminderd. Daarvoor is minder belangstelling vanuit de sector. Deze gelden worden verleend via het ministerie van Landbouw. Ook voor deze regeling geldt dat de aanmeldingen voor dit jaar zijn gesloten.

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Sluit nu een abonnement af

Start abonnement

10 miljoen extra subsidie voor vergroenen binnenvaart | NT

10 miljoen extra subsidie voor vergroenen binnenvaart

Stage V motor

De subsidieregeling voor de verduurzaming van binnenvaartschepen voor 2022 is uitgebreid met 10 miljoen euro. Ook in 2023 wordt er geld vanuit het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat beschikbaar gesteld voor schonere scheepsmotoren.

Foto: NT / Henk Claeys

Het fonds voor vergroenen van dieselmotoren naar een Stage V motor of het inbouwen van elektrische aandrijving is vergroot van 5,9 miljoen naar 15,9 miljoen euro. Dat bevestigt Nicole van der Sman, hoofd binnenvaart en vaarwegen bij IenW.

De regeling voor motorvervanging valt onder de Subsidieregeling Verduurzaming Binnenvaart. Schippers konden zich hiervoor aanmelden vanaf 1 januari dit jaar. Vrijwel direct na de opening tijdens de jaarwisseling was de pot leeg.

Aanmelding gesloten

De extra miljoenen worden ingezet om de aanvragen die al gedaan zijn alsnog te honoreren. Nieuwe aanvragen worden niet in behandeling genomen. In 2023 komt opnieuw subsidie beschikbaar, hoeveel is nog niet bekend.

Binnen de Subsidieregeling Verduurzaming Binnenvaart is ook 13,9 miljoen euro beschikbaar voor het inbouwen van SCR-katalysatoren, waarmee de uitstoot van stikstof wordt verminderd. Daarvoor is minder belangstelling vanuit de sector. Deze gelden worden verleend via het ministerie van Landbouw. Ook voor deze regeling geldt dat de aanmeldingen voor dit jaar zijn gesloten.

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Sluit nu een abonnement af

Start abonnement