De Vlaamse ministers Lydia Peeters (Mobiliteit en Openbare Werken) en Vincent Van Quickenborne (federaal minister Noordzee) en de Nederlandse minister Mark Harbers van Infrastructuur en Waterstaat tekenden deze week een intentieverklaring voor de estuaire vaart, ofwel het varen met versterkte binnenvaartschepen langs de kust van de Noordzee.

Dankzij de verklaring hebben de schepen vanuit België over zee toegang tot de Westerschelde. Juridisch gezien was deze route eerder niet mogelijk, omdat het wordt gezien als een internationale reis. De schepen mogen ook andere Nederlandse zeehavens aandoen, maar dat zal via de reguliere binnenvaart­routes moeten gebeuren. Een binnenschip mag dus nog altijd niet over zee naar bijvoorbeeld Amsterdam.

Volgens Peeters biedt het akkoord kansen om een ‘verdere modal shift richting de binnenvaart te realiseren’. ‘Bijvoorbeeld North Sea Port wordt door het toevoegen van Vlissingen op het traject beter bereikbaar voor deze schepen.’

Voor de uitvoering is het nu wachten op de juridische verdragsovereenkomst. Die moet in de eerste helft van 2023 rond zijn.

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Sluit nu een abonnement af

Start abonnement