De daling deed zich voor in heel Vlaanderen. Ze is het grootst op de as Schelde-Seine (-+5,2%). Op de as Antwerpen-Brussel-Charleroi (ABC) bleef ze beperkt tot 1,2%. Op het Albertkanaal, veruit de belangrijkste watersnelweg van Vlaanderen, zakte het vervoerde vrachtvolume met 4,3%, naar 37,2 miljoen ton.

Qua vervoersniches deden metaalproducten (+5,3%) en voedingswaren en veevoeders (+9,0%) het beter dan in 2021. Andere goederentypes vielen terug. Voor delfstoffen en bouwmaterialen bedroeg de daling 5,2%, voor petroleumproducten 1,6% en voor meststoffen 9,9%.

Containers

Het containervervoer viel voor het eerst sinds jaren terug, tot 949.142 teu, 7% minder dan in 2021. Het leeuwendeel van de containers werd over het Albertkanaal vervoerd (632.091 teu, -10,4%). Op de ABC-as daarentegen nam het aantal vervoerde containers toe met 6,7%, tot 220.073 teu.

Vlaams minister van mobiliteit en openbare werken Lydia Peeters (VLD) blijft wel optimistisch. ‘Ondanks de conjunctuurgebonden daling van het vervoerscijfer stellen we vast dat in 2022 toch heel wat nieuwe ondernemers hun weg naar de waterweg vonden.’

‘De terugval van de vervoerscijfers mag er ons dan ook niet van weerhouden om onze investeringen in de uitbouw van het waterwegennet verder te zetten’, aldus Koen Anciaux, voorzitter van De Vlaamse Waterweg.

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Sluit nu een abonnement af

Start abonnement