Eerder werden de weefgetouwen in de productiesite van Picanol Ieper in containers geplaatst en dan op een vrachtwagen naar Antwerpen (of Zeebrugge) gereden om van daaruit wereldwijd te worden verscheept. Nu rijden de vrachtwagens met goederen voor Antwerpen naar de River Terminal langs de Leie in Wielsbeke gebracht en daar op een binnenschip met bestemming Antwerpen geplaatst.

De lege containers keren terug naar Wielsbeke en worden daar weer opgehaald en naar Ieper gebracht om een nieuwe lading te ontvangen. Dat is goed voor een reductie van 180 kilometer per roundtrip en een potentiële reductie van 604.800 kilometer op de autowegen en 612 ton CO2 per jaar.

Picanol is een onderdeel van de beursgenoteerde Tessenderlo Group. Het produceert als nichespeler hoogtechnologische weefmachines voor weverijen in meer dan honderd landen. Het speelde al jaren met het idee om gebruik te maken van binnenschepen, maar uit berekeningen die Multimodaal.Vlaanderen (een onderdeel van kennisplatform VIL) maakte in 2017 en 2019 bleek modal shift toen nog geen volwaardig alternatief. De transittijden tussen Ieper en Antwerpen waren te lang en de kosten liepen te hoog op.

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Sluit nu een abonnement af

Start abonnement