Condor H2 zal waterstofopslag en brandstofcellen met een batterijpakket leveren op basis van ‘pay-per-use’, zodat schepen emissievrij gemaakt kunnen worden met beperkte investeringen vooraf voor scheepseigenaren. De waterstof wordt geleverd in ‘tanktainers’ die aan boord gebracht en gewisseld kunnen worden, zodat ook langere vaarten mogelijk blijven.

Het waterstofproject Condor H2 is woensdag gelanceerd op de World Hydrogen Summit in Ahoy Rotterdam. De werkwijze is vergelijkbaar met de manier waarop Zero Emission Services (ZES) vijftig op batterijen varende schepen in de vaart wil krijgen.

Ook Condor H2 zet in op verwisselbare containers, in dit geval met waterstof. Het brandstofcelsysteem bevindt zich op het schip naar de aandrijving. De brandstofcel zorgt ervoor dat de waterstof wordt omgezet in elektrische energie. De containers moeten afgevuld gaan worden met waterstof bij elektrolyzers in de buurt van de vaarwegen.

RH2INE-netwerk

Aan het project doen zes havens mee, waaronder Rotterdam, Amsterdam en Antwerpen-Zeebrugge. Het Condor H2 project maakt deel uit van het RH2INE-netwerk. Binnen dit netwerk werken bedrijven en overheden in Nederland en Noordrein-Westfalen samen aan de standaardisatie (het systeem, veiligheid en techniek), die benodigd is om waterstoftoepassing in de binnenvaart van de grond te krijgen.

Behalve de zes havens, zijn meer dan veertig bedrijven bij het project betrokken, verspreid over de hele waardeketen van waterstofleveranciers en distributeurs tot technologieleveranciers en scheepseigenaren langs de Rijn. Het doel is om in 2025 de eerste schepen met het Condor H2-systeem op de route te laten varen vanaf Rotterdam en langs de Rijncorridor.

De 50 emissievrije waterstofschepen die in 2030 in de vaart moeten zijn, zijn zowel binnenvaartschepen als shortsea-schepen. Projectmanager Marjon Castelijns schat de verhouding op respectievelijk 45 binnenvaartschepen tegenover vijf shortsea-schepen. Als het doel wordt gehaald, zorgt dit voor een CO2-reductie van 100.000 ton per jaar.

‘Economisch haalbaar’

‘Waterstof wordt al getest in de scheepvaart, maar de tijd is gekomen om actie te ondernemen richting grootschalige implementatie’, zegt Nico van Dooren, Director New Business van het Havenbedrijf Rotterdam. ‘Door een modulaire, schaalbare en betaalbare oplossing aan te bieden, maakt Condor H2 het technisch en economisch haalbaar om over te stappen op emissievrije scheepvaart op de belangrijkste routes in Noordwest-Europa.’

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Sluit nu een abonnement af

Start abonnement