De autonome drone is een beveiligingscamera in de lucht

Brand Stories

Vaste en mobiele camera’s zijn belangrijke beveiligingsapparatuur om een terrein in de gaten te houden. Bavak heeft er nu een nieuwe dimensie aan toegevoegd: de autonome drone. Deze fungeert als een beveiligingscamera die 24/7 overal vanuit de lucht het eigen terrein in de gaten kan houden.

In deze editie van Brand Stories vertelt Bavak zijn verhaal over de autonome beveiligingsdrone. Organisaties in de logistiek zitten vol inspirerende en informatieve verhalen. In Brand Stories worden deze door hen rechtstreeks aan u verteld.

‘De autonome surveillance-drone is echt een game changer in de beveiliging’, vertelt Dennis Kromhout, business development manager bij Bavak. ‘De factor tijd is essentieel bij incidenten en crisissituaties. Het snel kunnen beoordelen van elke situatie, altijd en overal, is cruciaal. In dit soort situaties wil je snel kunnen schakelen vanuit de meldkamer.’

De drone kan binnen enkele minuten boven de gewenste locatie zijn. Dit stelt coördinatoren en operators in staat goed afgewogen keuzes te maken op basis van actuele informatie. Autonoom betekent, dat gebruik zonder gecertificeerde piloot mogelijk is. Dat is de sleutel van dit systeem: de drone vliegt en navigeert zelf.

Vliegende camera

De drone wordt vooral gebruikt als vliegende camera, bijvoorbeeld voor surveillance en inspectierondes. De drone kan ook ‘handmatig’ ingezet worden op het moment dat ergens iets aan de hand is. De operator klikt dan in de kaart op het gebied waar hij op dat moment beeld van wil hebben.

Ook kan dit automatisch gebeuren aan de hand van een ‘alarm’. Dan checkt de drone het weer, stijgt hij binnen 30 seconden automatisch op en vliegt hij met een snelheid van 50 km/h naar de locatie. Kromhout: ‘Dat betekent dat je binnen 3 minuten overal aanwezig kunt zijn bij een site van 300 hectare groot. Dat is niet mogelijk met fysieke alarmopvolging of surveillance.

De drone beschikt zowel over een dag- en nachtcamera als een thermische camera. De thermische camera maakt het mogelijk om mensen te detecteren bij rookvorming, mist en dichte begroeiing. ‘Met dit systeem heb je de mogelijkheid om eerst de drone te sturen om de situatie in te schatten. Zodoende hoeven er geen mensen blootgesteld te worden aan eventuele risico’s’, vertelt Kromhout.

De autonome surveillance-drone is al op verschillende locaties in Europa succesvol in gebruik. Bijvoorbeeld in de haven van Duinkerken. Daar vliegt deze drone al om de beveiliging te versterken. ‘De drone is heel succesvol in de aanpak van ondermijning en mensensmokkel. Je ziet ’s nachts door middel van de thermische camera heel duidelijk wanneer een persoon richting een container loopt. Wanneer hetzelfde gebied met vaste thermische camera’s beveiligd zou worden, zou dat een vermogen kosten.’ Ook is de drone al actief in de regio Kopenhagen voor zowel beveiliging als het uitvoeren van operatie ondersteunende inspecties.

De drone geeft data en beelden door. De beelden kunnen via AI geanalyseerd worden, maar dat kan ook door een operator in het controlecentrum gebeuren. ‘Bij een crisissituatie kun je ongeveer twintig minuten boven de betreffende locatie blijven hangen. Dit zorgt voor een zeer waardevol uitkijkpunt vanuit de lucht, zodat de coördinatoren van de operatie altijd actuele informatie over de locatie hebben,’ vertelt Kromhout.

Integratie

Het sterke punt van Bavak is de integratie van de drone in de securitymanagement-systemen van Genetec. Bavak is 45 jaar actief op het gebied van technische beveiligingsoplossingen voor de vitale infrastructuur. Zo houdt de afdeling Perimeter Acces Control zich bezig met het afsluiten van de perimeter, onder andere met speedgates en zogenaamde bollards. De afdeling Gebouw Beveiligings Systemen beschikt over camera’s, toegangscontrolesystemen en inbraakinstallaties. ‘Al die systemen brengen we samen en integreren we met elkaar, zodat het één geheel vormt in het Security Management Systeem.’

Verder heeft Bavak een afdeling Elektronische Detectie Systemen, die zich bezig houdt met diverse manieren van scannen, bijvoorbeeld de X-ray kofferscanners op Schiphol en vrachtwagenscanners bij de Douane. Daarnaast is er nog de afdeling Service die 24/7 beschikbaar is om de installaties in stand te houden. En Bavak verzorgt trainingen voor de gebruikers van de systemen.

De autonome drone die Bavak levert, is het eerste systeem in Europa dat geautoriseerd is voor dit soort vluchten. Kromhout: ‘Je hebt een vergunning nodig. Deze vergunning en de aanvraag ervan maakt deel uit van het complete dienstverleningspakket. Dit is samengesteld met Public Air Services, die zal optreden als operator.’

‘Het systeem is straks te bewonderen bij ons kantoor in Noordwijk. Geïnteresseerden die dat willen zien, kunnen zich melden via: info@bavak.com.’

Bekijk een video van het autonome drone systeem:

Of bekijk een video met meer informatie over de diensten van Bavak:

Dit verhaal is aan u verteld door Bavak

BRAND STORIES

Bedrijven en organisaties in de logistiek zitten vol inspirerende en informatieve verhalen. In Brand Stories worden deze door hen rechtstreeks aan u verteld.

Heeft uw bedrijf ook een interessant verhaal? Neem contact met ons op en bekijk de mogelijkheden om ook te adverteren via Brand Stories.

De autonome drone is een beveiligingscamera in de lucht | NT

De autonome drone is een beveiligingscamera in de lucht

Brand Stories

Vaste en mobiele camera’s zijn belangrijke beveiligingsapparatuur om een terrein in de gaten te houden. Bavak heeft er nu een nieuwe dimensie aan toegevoegd: de autonome drone. Deze fungeert als een beveiligingscamera die 24/7 overal vanuit de lucht het eigen terrein in de gaten kan houden.

In deze editie van Brand Stories vertelt Bavak zijn verhaal over de autonome beveiligingsdrone. Organisaties in de logistiek zitten vol inspirerende en informatieve verhalen. In Brand Stories worden deze door hen rechtstreeks aan u verteld.

‘De autonome surveillance-drone is echt een game changer in de beveiliging’, vertelt Dennis Kromhout, business development manager bij Bavak. ‘De factor tijd is essentieel bij incidenten en crisissituaties. Het snel kunnen beoordelen van elke situatie, altijd en overal, is cruciaal. In dit soort situaties wil je snel kunnen schakelen vanuit de meldkamer.’

De drone kan binnen enkele minuten boven de gewenste locatie zijn. Dit stelt coördinatoren en operators in staat goed afgewogen keuzes te maken op basis van actuele informatie. Autonoom betekent, dat gebruik zonder gecertificeerde piloot mogelijk is. Dat is de sleutel van dit systeem: de drone vliegt en navigeert zelf.

Vliegende camera

De drone wordt vooral gebruikt als vliegende camera, bijvoorbeeld voor surveillance en inspectierondes. De drone kan ook ‘handmatig’ ingezet worden op het moment dat ergens iets aan de hand is. De operator klikt dan in de kaart op het gebied waar hij op dat moment beeld van wil hebben.

Ook kan dit automatisch gebeuren aan de hand van een ‘alarm’. Dan checkt de drone het weer, stijgt hij binnen 30 seconden automatisch op en vliegt hij met een snelheid van 50 km/h naar de locatie. Kromhout: ‘Dat betekent dat je binnen 3 minuten overal aanwezig kunt zijn bij een site van 300 hectare groot. Dat is niet mogelijk met fysieke alarmopvolging of surveillance.

De drone beschikt zowel over een dag- en nachtcamera als een thermische camera. De thermische camera maakt het mogelijk om mensen te detecteren bij rookvorming, mist en dichte begroeiing. ‘Met dit systeem heb je de mogelijkheid om eerst de drone te sturen om de situatie in te schatten. Zodoende hoeven er geen mensen blootgesteld te worden aan eventuele risico’s’, vertelt Kromhout.

De autonome surveillance-drone is al op verschillende locaties in Europa succesvol in gebruik. Bijvoorbeeld in de haven van Duinkerken. Daar vliegt deze drone al om de beveiliging te versterken. ‘De drone is heel succesvol in de aanpak van ondermijning en mensensmokkel. Je ziet ’s nachts door middel van de thermische camera heel duidelijk wanneer een persoon richting een container loopt. Wanneer hetzelfde gebied met vaste thermische camera’s beveiligd zou worden, zou dat een vermogen kosten.’ Ook is de drone al actief in de regio Kopenhagen voor zowel beveiliging als het uitvoeren van operatie ondersteunende inspecties.

De drone geeft data en beelden door. De beelden kunnen via AI geanalyseerd worden, maar dat kan ook door een operator in het controlecentrum gebeuren. ‘Bij een crisissituatie kun je ongeveer twintig minuten boven de betreffende locatie blijven hangen. Dit zorgt voor een zeer waardevol uitkijkpunt vanuit de lucht, zodat de coördinatoren van de operatie altijd actuele informatie over de locatie hebben,’ vertelt Kromhout.

Integratie

Het sterke punt van Bavak is de integratie van de drone in de securitymanagement-systemen van Genetec. Bavak is 45 jaar actief op het gebied van technische beveiligingsoplossingen voor de vitale infrastructuur. Zo houdt de afdeling Perimeter Acces Control zich bezig met het afsluiten van de perimeter, onder andere met speedgates en zogenaamde bollards. De afdeling Gebouw Beveiligings Systemen beschikt over camera’s, toegangscontrolesystemen en inbraakinstallaties. ‘Al die systemen brengen we samen en integreren we met elkaar, zodat het één geheel vormt in het Security Management Systeem.’

Verder heeft Bavak een afdeling Elektronische Detectie Systemen, die zich bezig houdt met diverse manieren van scannen, bijvoorbeeld de X-ray kofferscanners op Schiphol en vrachtwagenscanners bij de Douane. Daarnaast is er nog de afdeling Service die 24/7 beschikbaar is om de installaties in stand te houden. En Bavak verzorgt trainingen voor de gebruikers van de systemen.

De autonome drone die Bavak levert, is het eerste systeem in Europa dat geautoriseerd is voor dit soort vluchten. Kromhout: ‘Je hebt een vergunning nodig. Deze vergunning en de aanvraag ervan maakt deel uit van het complete dienstverleningspakket. Dit is samengesteld met Public Air Services, die zal optreden als operator.’

‘Het systeem is straks te bewonderen bij ons kantoor in Noordwijk. Geïnteresseerden die dat willen zien, kunnen zich melden via: info@bavak.com.’

Bekijk een video van het autonome drone systeem:

Of bekijk een video met meer informatie over de diensten van Bavak:

Dit verhaal is aan u verteld door Bavak

BRAND STORIES

Bedrijven en organisaties in de logistiek zitten vol inspirerende en informatieve verhalen. In Brand Stories worden deze door hen rechtstreeks aan u verteld.

Heeft uw bedrijf ook een interessant verhaal? Neem contact met ons op en bekijk de mogelijkheden om ook te adverteren via Brand Stories.