Gas geven met digitalisering om de CO2-uitstoot terug te dringen

Brand Stories

Gas geven met digitalisering om de CO2-uitstoot terug te dringen. In Rotterdam gebeurt het. Het Rotterdamse Onboard heeft de digitale infrastructuur voor de maritieme industrie ontwikkeld die de digitaliseringsslag moet versnellen. De founders van het platform, Florus Wilming en Erwin Strik, vertellen welke positieve resultaten zij al geboekt hebben in de Rotterdamse proeftuin en wat ze verwachten dat de toekomst hen zal brengen.

In deze editie van Brand Stories vertelt Rotterdam Maritime Capital of Europe zijn verhaal over de rol van Rotterdam als proeftuin om met digitalisering de CO2-uitstoot terug te dringen. Organisaties in de logistiek zitten vol inspirerende en informatieve verhalen. In Brand Stories worden deze door hen rechtstreeks aan u verteld.

Florus Wilming en Erwin Strik hebben als doel om de bedrijfsprocessen van maritieme organisaties te optimaliseren. Volgens hen is Onboard hét middel om dat doel te bereiken. Het platform verbindt schepen met de cloud en de supply chain waar de schepen onderdeel van uitmaken. Onboard wil dat meerdere partijen gebruik gaan maken van de ontwikkelde infrastructuur en heeft drie applicaties op het platform ontwikkeld met elk een eigen functie. De eerste applicatie maakt het brandstofverbruik van schepen inzichtelijk. Daarnaast is er een digitaal logboek waarmee de operatie van het schip wordt vastgelegd. Deze dataset kan verder verrijkt worden door de vessel monitoring applicatie waarmee machines, systemen en sensoren kunnen worden uitgelezen. Onboard maakt volgens Wilming de operatie van schepen inzichtelijk en het is eenvoudig af te lezen welke activiteiten inefficiënt zijn. De data kunnen vervolgens worden geanalyseerd en verbeterslagen kunnen worden geïmplementeerd. Door schepen efficiënt in te zetten kan veel brandstof bespaard worden. De aanleiding voor de twee om dit platform op te zetten, was dat de digitalisering traag verliep in de maritieme industrie. Dit wilden zij doorbreken.

Stijgende energieprijzen maken brandstofbesparende technologie nog relevanter. Wat volgens Wilming boven de markt hangt, is dat de kostprijs van energie voor de maritieme industrie omhoog gaat. ‘Bij het gebruik van het schip ben je 50% van de operationele kosten kwijt aan brandstof. Daarom is het aandeel brandstof heel belangrijk in de operatie voor de klant.’ Wilming verwacht dat de kostprijs van alternatieve brandstoffen omhoog gaat en misschien wel twee tot drie keer zo duur gaat worden. ‘Dat betekent dat die 50% misschien wel naar 70-80% gaat, waardoor brandstofbesparing alleen maar belangrijker wordt.’

De tekst gaat verder onder de foto

Onboard
Founders van platform Onboard Florus Wilming (links) en Erwin Strik

Het grootste voordeel van het platform is volgens Wilming dat het laagdrempelig is. Zo kan de klant zelf de server aan boord installeren. In een middag valt te leren hoe Onboard werkt. Daarnaast hoeft de klant niet te investeren in het platform, maar wordt gewerkt met een abonnementsvorm. ‘Net zoals een mobiel abonnement. Zo betaalt de klant elke maand een deel in plaats van alles in één keer.’ Wat volgens Wilming ook uniek is, is dat Onboard op elk schip werkt, van bestaand tot nieuwbouw.

Strik noemt het eerste project met het Rotterdamse bedrijf Kotug als grote doorbraak van Onboard. Zo wilde een terminal voor een lange periode schepen huren van Kotug, en zoals gebruikelijk betaalde de terminal naast een dagprijs voor het schip ook voor de brandstof. ‘Een grote investering, en daarom wilde de terminal de operatie op een zo efficiënt mogelijke manier organiseren.’ Hier kwam Onboard om de hoek kijken. ‘Het was mooi om te zien dat ons eerste project al binnen drie maanden resultaat liet zien.’ Zo verbeterde de turnaround time voor de terminal met 22%. Na vier maanden zag Kotug ook al 16% brandstofbesparing. Aan het begin van het project begon Kotug met vier boten en binnen een jaar kon het bedrijf de operatie uitbreiden naar zes boten. ‘Door Onboard wist Kotug dat ze hun proces konden optimaliseren.’ Een voorbeeld van zo’n optimalisatie is om het aanleggen van het schip sneller te organiseren. Dat scheelt tijd voor de pilot, kapiteins en bij het laden en lossen.

Onlangs is Onboard een samenwerking met Wagenborg aangegaan. Wagenborg heeft zijn opdrachtgever Shell over Onboard verteld. In de maritieme industrie is het volgens Strik nog heel normaal om met dagrapporten (in Excel, Word of PDF) te werken. Bij Shell lag de vraag al een tijdje hoe ze van die werkwijze af konden komen. Onboard was het antwoord op hun vraag. Voorheen werden de dagrapporten van twee weken opgestuurd en in het systeem van Shell verwerkt. Nu ontvangt Shell informatie over hoe de schepen realtime presteren via de Vessel API.

Naast Shell zijn Acta Marine en Peterson bedrijven die mooie resultaten boeken met Onboard. Wilming vertelt dat Acta Marine 33% bespaart op brandstof en Peterson 30%. ‘Het terugdringen van de uitstoot is de belangrijkste uitdaging voor de mondiale maritieme industrie. Door als Nederlandse industrie hierin voorop te lopen, kunnen we in de aanloop naar de transitie kosten besparen, daarmee de benodigde investeringen beter absorberen en ons voorbereiden op veranderende regelgeving. Door een leidende rol in te nemen, kunnen we onze concurrentiepositie versterken en van de grootste uitdaging de grootste kans maken.’

Rotterdam als proeftuin

Rotterdam is hard op weg met de digitalisering van de transportsector en heeft daarvoor een uitstekende voedingsbodem. Wilming vindt de Rotterdamse haven en de daarbij behorende regio internationaal onderscheidend op dit vlak vanwege het enorme maritieme cluster dat hier aanwezig is. ‘Van de equipment voor de schepen die hier gemaakt wordt en de scheepsbouw tot hoogtechnologische bedrijven en de indrukwekkende industrie in het havengebied. Rotterdam beschikt over een enorme haven met een uitgebreide logistieke supply chain eromheen.’ Volgens Wilming is alles te vinden in Rotterdam.

Volgens Wilming zorgen de omvang en complexiteit van deze regio ervoor dat het de ideale plek is voor het ontwikkelen, testen en uiteindelijk implementeren van dit soort digitale oplossingen. ‘De ideale plek ook voor wereldspelers die aan de slag willen met het digitaliseren van hun business. In Rotterdam wordt veel geïnvesteerd in het digitaliseren van transport. Het digitaliseren van transport is geen doel op zich. Het verduurzamen en efficiënter inzetten van vervoersmodaliteiten: daar draait het om.’

Alleen samen kom je verder

Om de digitalisering te versnellen, zou Wilming over extra fiscale mogelijkheden willen beschikken. Zo zou hij willen dat de overheid het mogelijk maakt om personeel aandeelhouder te maken zonder dat zij direct belasting moeten betalen over de verkregen aandelen. Zoals dat ook in het buitenland kan. Daarbij is de overheid nodig voor regelgeving, aldus Wilming. ‘Zij moeten zorgen voor een level playing field. Het is vervolgens onze rol als industrie om te innoveren en het ambitieniveau wat op te krikken. Maar ook energieleveranciers en scheepseigenaren zijn partijen die hieraan mee moeten werken.’

Strik verwacht dat het platform nu hard gaat groeien. ‘We willen ervoor zorgen dat zoveel mogelijk partijen ermee aan de slag gaan: samenwerkingen stimuleren en samen waarde creëren.’ Het duo wil de digitaliseringsslag nog meer versnellen door met alle partijen uit de maritieme industrie samen te werken. Volgens Wilming is digitalisering en daarmee het verminderen van de CO2-uitstoot een belangrijk agendapunt voor veel partijen, zoals de verzekeraars, scheepseigenaren, havenautoriteiten, charteraars, terminals, dienstverleners in de haven en equipment-leveranciers. Eén van de redenen waarom Onboard in Rotterdam gevestigd is, is omdat de stad het maritieme hart van Nederland is waarin al deze partijen dicht bij elkaar gevestigd zijn.

RMCoE logo

Dit verhaal is aan u verteld door Rotterdam Maritime Capital of Europe

BRAND STORIES

Bedrijven en organisaties in de logistiek zitten vol inspirerende en informatieve verhalen. In Brand Stories worden deze door hen rechtstreeks aan u verteld.

Heeft uw bedrijf ook een interessant verhaal? Neem contact met ons op en bekijk de mogelijkheden om ook te adverteren via Brand Stories.

Gas geven met digitalisering om de CO2-uitstoot terug te dringen | NT

Gas geven met digitalisering om de CO2-uitstoot terug te dringen

Brand Stories

Gas geven met digitalisering om de CO2-uitstoot terug te dringen. In Rotterdam gebeurt het. Het Rotterdamse Onboard heeft de digitale infrastructuur voor de maritieme industrie ontwikkeld die de digitaliseringsslag moet versnellen. De founders van het platform, Florus Wilming en Erwin Strik, vertellen welke positieve resultaten zij al geboekt hebben in de Rotterdamse proeftuin en wat ze verwachten dat de toekomst hen zal brengen.

In deze editie van Brand Stories vertelt Rotterdam Maritime Capital of Europe zijn verhaal over de rol van Rotterdam als proeftuin om met digitalisering de CO2-uitstoot terug te dringen. Organisaties in de logistiek zitten vol inspirerende en informatieve verhalen. In Brand Stories worden deze door hen rechtstreeks aan u verteld.

Florus Wilming en Erwin Strik hebben als doel om de bedrijfsprocessen van maritieme organisaties te optimaliseren. Volgens hen is Onboard hét middel om dat doel te bereiken. Het platform verbindt schepen met de cloud en de supply chain waar de schepen onderdeel van uitmaken. Onboard wil dat meerdere partijen gebruik gaan maken van de ontwikkelde infrastructuur en heeft drie applicaties op het platform ontwikkeld met elk een eigen functie. De eerste applicatie maakt het brandstofverbruik van schepen inzichtelijk. Daarnaast is er een digitaal logboek waarmee de operatie van het schip wordt vastgelegd. Deze dataset kan verder verrijkt worden door de vessel monitoring applicatie waarmee machines, systemen en sensoren kunnen worden uitgelezen. Onboard maakt volgens Wilming de operatie van schepen inzichtelijk en het is eenvoudig af te lezen welke activiteiten inefficiënt zijn. De data kunnen vervolgens worden geanalyseerd en verbeterslagen kunnen worden geïmplementeerd. Door schepen efficiënt in te zetten kan veel brandstof bespaard worden. De aanleiding voor de twee om dit platform op te zetten, was dat de digitalisering traag verliep in de maritieme industrie. Dit wilden zij doorbreken.

Stijgende energieprijzen maken brandstofbesparende technologie nog relevanter. Wat volgens Wilming boven de markt hangt, is dat de kostprijs van energie voor de maritieme industrie omhoog gaat. ‘Bij het gebruik van het schip ben je 50% van de operationele kosten kwijt aan brandstof. Daarom is het aandeel brandstof heel belangrijk in de operatie voor de klant.’ Wilming verwacht dat de kostprijs van alternatieve brandstoffen omhoog gaat en misschien wel twee tot drie keer zo duur gaat worden. ‘Dat betekent dat die 50% misschien wel naar 70-80% gaat, waardoor brandstofbesparing alleen maar belangrijker wordt.’

De tekst gaat verder onder de foto

Onboard
Founders van platform Onboard Florus Wilming (links) en Erwin Strik

Het grootste voordeel van het platform is volgens Wilming dat het laagdrempelig is. Zo kan de klant zelf de server aan boord installeren. In een middag valt te leren hoe Onboard werkt. Daarnaast hoeft de klant niet te investeren in het platform, maar wordt gewerkt met een abonnementsvorm. ‘Net zoals een mobiel abonnement. Zo betaalt de klant elke maand een deel in plaats van alles in één keer.’ Wat volgens Wilming ook uniek is, is dat Onboard op elk schip werkt, van bestaand tot nieuwbouw.

Strik noemt het eerste project met het Rotterdamse bedrijf Kotug als grote doorbraak van Onboard. Zo wilde een terminal voor een lange periode schepen huren van Kotug, en zoals gebruikelijk betaalde de terminal naast een dagprijs voor het schip ook voor de brandstof. ‘Een grote investering, en daarom wilde de terminal de operatie op een zo efficiënt mogelijke manier organiseren.’ Hier kwam Onboard om de hoek kijken. ‘Het was mooi om te zien dat ons eerste project al binnen drie maanden resultaat liet zien.’ Zo verbeterde de turnaround time voor de terminal met 22%. Na vier maanden zag Kotug ook al 16% brandstofbesparing. Aan het begin van het project begon Kotug met vier boten en binnen een jaar kon het bedrijf de operatie uitbreiden naar zes boten. ‘Door Onboard wist Kotug dat ze hun proces konden optimaliseren.’ Een voorbeeld van zo’n optimalisatie is om het aanleggen van het schip sneller te organiseren. Dat scheelt tijd voor de pilot, kapiteins en bij het laden en lossen.

Onlangs is Onboard een samenwerking met Wagenborg aangegaan. Wagenborg heeft zijn opdrachtgever Shell over Onboard verteld. In de maritieme industrie is het volgens Strik nog heel normaal om met dagrapporten (in Excel, Word of PDF) te werken. Bij Shell lag de vraag al een tijdje hoe ze van die werkwijze af konden komen. Onboard was het antwoord op hun vraag. Voorheen werden de dagrapporten van twee weken opgestuurd en in het systeem van Shell verwerkt. Nu ontvangt Shell informatie over hoe de schepen realtime presteren via de Vessel API.

Naast Shell zijn Acta Marine en Peterson bedrijven die mooie resultaten boeken met Onboard. Wilming vertelt dat Acta Marine 33% bespaart op brandstof en Peterson 30%. ‘Het terugdringen van de uitstoot is de belangrijkste uitdaging voor de mondiale maritieme industrie. Door als Nederlandse industrie hierin voorop te lopen, kunnen we in de aanloop naar de transitie kosten besparen, daarmee de benodigde investeringen beter absorberen en ons voorbereiden op veranderende regelgeving. Door een leidende rol in te nemen, kunnen we onze concurrentiepositie versterken en van de grootste uitdaging de grootste kans maken.’

Rotterdam als proeftuin

Rotterdam is hard op weg met de digitalisering van de transportsector en heeft daarvoor een uitstekende voedingsbodem. Wilming vindt de Rotterdamse haven en de daarbij behorende regio internationaal onderscheidend op dit vlak vanwege het enorme maritieme cluster dat hier aanwezig is. ‘Van de equipment voor de schepen die hier gemaakt wordt en de scheepsbouw tot hoogtechnologische bedrijven en de indrukwekkende industrie in het havengebied. Rotterdam beschikt over een enorme haven met een uitgebreide logistieke supply chain eromheen.’ Volgens Wilming is alles te vinden in Rotterdam.

Volgens Wilming zorgen de omvang en complexiteit van deze regio ervoor dat het de ideale plek is voor het ontwikkelen, testen en uiteindelijk implementeren van dit soort digitale oplossingen. ‘De ideale plek ook voor wereldspelers die aan de slag willen met het digitaliseren van hun business. In Rotterdam wordt veel geïnvesteerd in het digitaliseren van transport. Het digitaliseren van transport is geen doel op zich. Het verduurzamen en efficiënter inzetten van vervoersmodaliteiten: daar draait het om.’

Alleen samen kom je verder

Om de digitalisering te versnellen, zou Wilming over extra fiscale mogelijkheden willen beschikken. Zo zou hij willen dat de overheid het mogelijk maakt om personeel aandeelhouder te maken zonder dat zij direct belasting moeten betalen over de verkregen aandelen. Zoals dat ook in het buitenland kan. Daarbij is de overheid nodig voor regelgeving, aldus Wilming. ‘Zij moeten zorgen voor een level playing field. Het is vervolgens onze rol als industrie om te innoveren en het ambitieniveau wat op te krikken. Maar ook energieleveranciers en scheepseigenaren zijn partijen die hieraan mee moeten werken.’

Strik verwacht dat het platform nu hard gaat groeien. ‘We willen ervoor zorgen dat zoveel mogelijk partijen ermee aan de slag gaan: samenwerkingen stimuleren en samen waarde creëren.’ Het duo wil de digitaliseringsslag nog meer versnellen door met alle partijen uit de maritieme industrie samen te werken. Volgens Wilming is digitalisering en daarmee het verminderen van de CO2-uitstoot een belangrijk agendapunt voor veel partijen, zoals de verzekeraars, scheepseigenaren, havenautoriteiten, charteraars, terminals, dienstverleners in de haven en equipment-leveranciers. Eén van de redenen waarom Onboard in Rotterdam gevestigd is, is omdat de stad het maritieme hart van Nederland is waarin al deze partijen dicht bij elkaar gevestigd zijn.

RMCoE logo

Dit verhaal is aan u verteld door Rotterdam Maritime Capital of Europe

BRAND STORIES

Bedrijven en organisaties in de logistiek zitten vol inspirerende en informatieve verhalen. In Brand Stories worden deze door hen rechtstreeks aan u verteld.

Heeft uw bedrijf ook een interessant verhaal? Neem contact met ons op en bekijk de mogelijkheden om ook te adverteren via Brand Stories.