In deze editie van Brand Stories vertelt Njord ROV zijn verhaal over de inzet van een onderwaterdrone voor inspecties. Organisaties in de logistiek zitten vol inspirerende en informatieve verhalen. In Brand Stories worden deze door hen rechtstreeks aan u verteld.

De voordelen van inspecties via een onderwaterdrone zijn legio, vertelt Stefan van de Stolpe van Njord ROV. ‘Een ROV zorgt voor een veilige, snellere en kostenbesparende inspectie zeker op moeilijk toegankelijke plaatsen.’

150 meter

De drone beschikt over een kabel van 150 meter. Hiermee kan hij tot die lengte of diepte opereren. ‘We brengen alles in beeld wat je onder water wilt zien en vanaf de kade niet zichtbaar is. Zo kan de drone schade bij een schip inspecteren voor een maritieme schade-expert, bijvoorbeeld na een aanvaring.’

Njord ROV werkt met de nieuwste generatie ROV ‘de Blueye X3’ met mogelijkheden voor het aansluiten van externe randapparatuur zoals: grijper, sonar, extra camera en verlichting.

‘We voeren inspecties uit voor diverse sectoren, zoals scheepsinspecties, aqua-cultuur, search & rescue, waterwerken, offshore, archeologische ondersteuning en controle van havens. Zo is het voor een schip belangrijk om de antifouling te controleren. Antifouling voorkomt verlies van snelheid, hoger brandstofverbruik, aantasting van de onderlagen van het schip en het optreden van een verminderde levensduur en waarde van het schip.’

Njord ROV, onderwaterdrone
De onderwaterdrone beschikt over een kabel van 150 meter.

Haven inspecteren

Ook moet een haven regelmatig worden geïnspecteerd om te garanderen dat de ligplaatsen en andere constructies intact zijn. ‘Gewoonlijk zijn duikers gewend om deze inspecties uit te voeren. Indien de opdracht uitsluitend een inspectie is, is het doeltreffender om deze taak met een onder-waterdrone uit te voeren.’

Van de Stolpe verwacht de drone steeds vaker in te zetten voor de offshore windindustrie. Onderwaterinspecties zijn onder meer belangrijk om betere beslissingen te kunnen nemen over benodigd onderhoud van de constructies. ‘Ook is de onderwaterdrone een handige tool voor zee-biologen om het effect op het onderwaterleven te monitoren, bijvoorbeeld bij offshore windparken.’

‘Objecten die onder water staan zoals sifons of duikers creëren vaak uitdagende omstandigheden, zoals minder goed zicht. De onderwater ROV Blueye X3 is uitgerust met zowel krachtige LED-lampen als een full HD-camera. Om dichtbij onderwater installaties te komen is de drone voorzien van vier thrusters die het mogelijk maken om zowel horizontaal als verticaal te bewegen met de camera in een vaste positie.’

Njord ROV, inspectie, onderwaterdrone
Ook een haven moet regelmatig worden geïnspecteerd om te garanderen dat de ligplaatsen en andere constructies intact zijn. Links: Stefan. Rechts: Matthias.

Beelden op afstand

De Blueye X3 levert ultrascherpe beelden die worden overgezet naar een tablet of ander mobiel apparaat. Tegelijkertijd is het mogelijk om de inspectie te delen met een team op afstand aan de wal via Microsoft Teams. ‘Deze functie maakt het mogelijk om de dronebeelden live te bespreken in een vergadering tijdens een inspectie.’

‘Verder kunnen we ondersteuning bieden aan duikteams van politie, brandweer en douane. Ons werkgebied ligt in Nederland, België, Duitsland en Noord-Frankrijk.’

Van de Stolpe: ‘Kortom: wilt u iets onder water laten inspecteren? Laat dan de onderwaterdrone van Njord ROV een duik nemen. Ons team staat 24/7 voor u klaar.’

Dit verhaal is aan u verteld door Njord ROV.

BRAND STORIES

Bedrijven en organisaties in de logistiek zitten vol inspirerende en informatieve verhalen. In Brand Stories worden deze door hen rechtstreeks aan u verteld.

Heeft uw bedrijf ook een interessant verhaal? Neem contact met ons op en bekijk de mogelijkheden om ook te adverteren via Brand Stories.