In deze editie van Brand Stories deelt Thermo King Transportkoeling zijn innovatieve koeloplossingen voor opleggers. Organisaties in de logistiek zitten vol inspirerende en informatieve verhalen. In Brand Stories worden deze door hen rechtstreeks aan u verteld.

De Advancer-serie profiteert van een aantal innovaties die de koelsystemen zuiniger, stiller , krachtiger en goedkoper in gebruik maken. Zo bedraagt de brandstofbesparing ten opzichte van de vorige generatie koelunits ongeveer 30%. De onderhoudskosten liggen ongeveer 20% lager.

De eerste ervaringen met de singletempsystemen zijn heel positief, vertelt Iwan Hoen, accountmanager bij Thermo King Transportkoeling. ‘Klanten zijn verbaasd dat het verbruik en het geluidsniveau zo veel gunstiger uitpakken. Er zijn heel weinig resonanties doordat de dieselmotor in rubberblokken is geplaatst en dankzij het variabele toerental, is er veel minder geluid dan met huidige dieselmotoren.’

Luchtverplaatsing

Die verbeteringen komen vooral door de manier waarop de luchtverplaatsing werkt, vertelt Hoen. De Advancer beschikt over elektrisch aangedreven ventilatoren met een slimme aansturing, die op 48 volt werkt. ‘We hebben ook de capaciteit kunnen verhogen door deze nieuwe luchtcirculatie. De luchtverplaatsing is nu voldoende voor een lengte van 16,5 meter.’

Al die voordelen zijn nu ook beschikbaar in het multitempsysteem van Thermo King, de zogenoemde Advancer A500 Spectrum S3. Daar is veel vraag naar vanuit de markt, constateert Hoen. ‘Bijvoorbeeld door bedrijven die actief zijn in de levensmiddelendistributie. Maar ook in het internationale transport worden veel combinatieritten uitgevoerd met zowel gekoelde als bevroren goederen. Klanten zitten hierom te springen.’

Nieuw is ook de Advancer AxlePower, een slimme energie-as die door Thermo King in samenwerking met BPW is ontwikkeld, De as wint energie van het rijden of remmen van de oplegger terug en zet deze om in stroom voor de elektrische koeling van opleggers. Daarmee wordt stille en uitstootvije koeling mogelijk, bijvoorbeeld voor de levering in binnensteden en gebieden met geluidslimieten.

Minimale weerstand

De AxlePower beschikt bovendien over slim vermogensbeheer, waardoor de weerstand geminimaliseerd wordt. ‘De as kan ook spanningsvrij lopen’, vertelt Hoen. ‘Dat is een groot verschil met de systemen van onze concurrenten.’

Voor klanten die helemaal zonder dieselmotor toe willen, is er de Advancer-e. ‘Dat is de ultieme combinatie’, zegt Hoen. De volledig elektrische koelunit kan werken met verschillende stroombronnen en is door het ontbreken van een dieselmotor bovendien enkele honderden kilo’s lichter.

Bijzonder aan de Advancer-serie is het modulaire karakter. De energie-as kan worden gekoppeld aan de elektrische koelunit, maar ook is toepassing van bijvoorbeeld een brandstofcel mogelijk, waarmee de koelunits ook voorbereid zijn op de komst van zero-emissie. Hoen: ‘Het gaat echt om maatwerk’.

Dit verhaal is aan u verteld door Thermo King Transportkoeling.

BRAND STORIES

Bedrijven en organisaties in de logistiek zitten vol inspirerende en informatieve verhalen. In Brand Stories worden deze door hen rechtstreeks aan u verteld.

Heeft uw bedrijf ook een interessant verhaal? Neem contact op.