Antwerpen groeit ruim 3%

Overslag

De goederenoverslag in de Antwerpse haven is in de eerste negen maanden van het jaar met 3,3% gegroeid tot 167,1 miljoen ton. Dat meldt Havenbedrijf Antwerpen.

Daarmee doet de Belgische haven het overall iets beter dan Rotterdam, dat vorige week een groei van 2% tot 352 miljoen ton meldde. In de containersector legt de Scheldehaven het echter af. Die groeide gedurende de eerste drie kwartalen in Antwerpen met 3,2% tot 7,8 miljoen teu, tegen een groei met 10,1% tot 10,2 miljoen teu voor Rotterdam.

Waar Rotterdam in een aantal sectoren, waaronder de kolenoverslag en de aan- en afvoer van stookolie, een aantal forse dalingen registreerde, zag Antwerpen bijna over de hele linie groei. Vloeibaar massagoed noteerde een plus van 2,4% (54,4 miljoen ton), conventioneel stukgoed, zoals staal, ging 7,7% (7,8 miljoen ton) vooruit en ro/ro 10,7% (3,7 miljoen ton). Alleen het droge massagoed liet en krimp van 0,8% (9,2 miljoen ton).

Topman Jacques Vandermeiren van het Havenbedrijf toonde zich, uiteraard, content en wees er fijntjes op dat Antwerpen voor het derde jaar op rij sterk presteert in ‘een markt met volatiliteit en schommelingen’: ‘We vinden aansluiting bij de sterke resultaten van de voorbije maanden en jaren’.

Uit de toelichting in het kwartaalbericht blijkt dat Antwerpen het goed blijft doen in de overslag van deepsea containers, maar binnen Europa terrein verliest als doorvoer haven. Zo groeide de aan- en afvoer van en naar Noord-Amerika met 9,5% en die van en naar het Verre oosten met 9,3%. Van en naar Europese bestemmingen, die samen het grootste vaargebied vormen, daalde het volume met 4,5%.

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Sluit nu een abonnement af

Start abonnement

Antwerpen groeit ruim 3% | NT

Antwerpen groeit ruim 3%

Overslag

De goederenoverslag in de Antwerpse haven is in de eerste negen maanden van het jaar met 3,3% gegroeid tot 167,1 miljoen ton. Dat meldt Havenbedrijf Antwerpen.

Daarmee doet de Belgische haven het overall iets beter dan Rotterdam, dat vorige week een groei van 2% tot 352 miljoen ton meldde. In de containersector legt de Scheldehaven het echter af. Die groeide gedurende de eerste drie kwartalen in Antwerpen met 3,2% tot 7,8 miljoen teu, tegen een groei met 10,1% tot 10,2 miljoen teu voor Rotterdam.

Waar Rotterdam in een aantal sectoren, waaronder de kolenoverslag en de aan- en afvoer van stookolie, een aantal forse dalingen registreerde, zag Antwerpen bijna over de hele linie groei. Vloeibaar massagoed noteerde een plus van 2,4% (54,4 miljoen ton), conventioneel stukgoed, zoals staal, ging 7,7% (7,8 miljoen ton) vooruit en ro/ro 10,7% (3,7 miljoen ton). Alleen het droge massagoed liet en krimp van 0,8% (9,2 miljoen ton).

Topman Jacques Vandermeiren van het Havenbedrijf toonde zich, uiteraard, content en wees er fijntjes op dat Antwerpen voor het derde jaar op rij sterk presteert in ‘een markt met volatiliteit en schommelingen’: ‘We vinden aansluiting bij de sterke resultaten van de voorbije maanden en jaren’.

Uit de toelichting in het kwartaalbericht blijkt dat Antwerpen het goed blijft doen in de overslag van deepsea containers, maar binnen Europa terrein verliest als doorvoer haven. Zo groeide de aan- en afvoer van en naar Noord-Amerika met 9,5% en die van en naar het Verre oosten met 9,3%. Van en naar Europese bestemmingen, die samen het grootste vaargebied vormen, daalde het volume met 4,5%.

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Sluit nu een abonnement af

Start abonnement