Brexit: Britse premier met rug tegen de muur

britse politiek

Alle ministers in haar kabinet hebben de beleidslijn van de Britse premier Theresa May inzake Brexit onderschreven. Die komt erop neer dat het VK deel blijft uitmaken van de douane-unie en vasthoudt aan vrij verkeer van personen en goederen.

Brexit

Maar dat gebeurde vrijdag op Chequers, het buitenhuis van de Britse premier. Van eensgezindheid in het kabinet lijkt echter geen sprake. Zeker zeven van de achttien ‘cabinet ministers’ zouden tijdens het Chequers-beraad lange tijd weerstand hebben geboden tegen de plannen voor een ‘soft Brexit’ van May.

Ontslag

Eén van hen is David Davis, die onderhandelt met de Europese Commissie over de uittredingsvoorwaarden. Hij heeft zondagavond alsnog de daad bij het woord gevoegd en zijn ontslag ingediend. Hij vindt dat het Chequers-akkoord zijn positie tegenover EU-onderhandelaar Michel Barnier ondermijnt.

De politieke situatie in het Verenigd Koninkrijk is ondanks het Chequers-akkoord onoverzichtelijker geworden. Brexiteers binnen het kabinet, zoals minister van buitenlandse zaken Boris Johnson, hebben zich over de plannen van May naderhand zeer negatief uitgelaten.

Ze hekelen onder meer dat het Verenigd Koninkrijk zich voor een deel blijft voegen naar Europese wetgeving op terreinen als industrie en de agrarische sector, zonder daarop echter straks door een directe stem in de Unie nog invloed op te hebben. Dat zou in strijd zijn met de uitslag van het referendum, dat formeel tot uittreding eind maart volgend jaar moet leiden.

Conservatieve Partij

Vanavond moet May haar plannen vertegenwoordigen tegenover de fractie van de Conservatieve Partij en vooral tegenover een groot aantal ‘backbenchers’, die een harde Brexit voorstaan. Volgens sommige Britse media wordt Jacob Rees-Mogg op het schild geheven als mogelijke rivaal van May als partijleider. Rees-Mogg geldt als voorstander van een radicale uittreding uit de Europese Unie.

Een wisseling aan de top van de partij is mogelijk zonder dat het tot nieuwe verkiezingen moet komen. De grote angst van de Tories is dat de Labour Party daarbij onder Jeremy Corbyn de meerderheid behaalt. Deze partij is formeel nog voorstander van Brexit, al is van beoogd premier Corbyn bekend dat hij er zelf niet veel voor voelt.

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Sluit nu een abonnement af

Start abonnement

Brexit: Britse premier met rug tegen de muur | NT

Brexit: Britse premier met rug tegen de muur

britse politiek

Alle ministers in haar kabinet hebben de beleidslijn van de Britse premier Theresa May inzake Brexit onderschreven. Die komt erop neer dat het VK deel blijft uitmaken van de douane-unie en vasthoudt aan vrij verkeer van personen en goederen.

Brexit

Maar dat gebeurde vrijdag op Chequers, het buitenhuis van de Britse premier. Van eensgezindheid in het kabinet lijkt echter geen sprake. Zeker zeven van de achttien ‘cabinet ministers’ zouden tijdens het Chequers-beraad lange tijd weerstand hebben geboden tegen de plannen voor een ‘soft Brexit’ van May.

Ontslag

Eén van hen is David Davis, die onderhandelt met de Europese Commissie over de uittredingsvoorwaarden. Hij heeft zondagavond alsnog de daad bij het woord gevoegd en zijn ontslag ingediend. Hij vindt dat het Chequers-akkoord zijn positie tegenover EU-onderhandelaar Michel Barnier ondermijnt.

De politieke situatie in het Verenigd Koninkrijk is ondanks het Chequers-akkoord onoverzichtelijker geworden. Brexiteers binnen het kabinet, zoals minister van buitenlandse zaken Boris Johnson, hebben zich over de plannen van May naderhand zeer negatief uitgelaten.

Ze hekelen onder meer dat het Verenigd Koninkrijk zich voor een deel blijft voegen naar Europese wetgeving op terreinen als industrie en de agrarische sector, zonder daarop echter straks door een directe stem in de Unie nog invloed op te hebben. Dat zou in strijd zijn met de uitslag van het referendum, dat formeel tot uittreding eind maart volgend jaar moet leiden.

Conservatieve Partij

Vanavond moet May haar plannen vertegenwoordigen tegenover de fractie van de Conservatieve Partij en vooral tegenover een groot aantal ‘backbenchers’, die een harde Brexit voorstaan. Volgens sommige Britse media wordt Jacob Rees-Mogg op het schild geheven als mogelijke rivaal van May als partijleider. Rees-Mogg geldt als voorstander van een radicale uittreding uit de Europese Unie.

Een wisseling aan de top van de partij is mogelijk zonder dat het tot nieuwe verkiezingen moet komen. De grote angst van de Tories is dat de Labour Party daarbij onder Jeremy Corbyn de meerderheid behaalt. Deze partij is formeel nog voorstander van Brexit, al is van beoogd premier Corbyn bekend dat hij er zelf niet veel voor voelt.

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Sluit nu een abonnement af

Start abonnement