De verwachting van Elwis, het Duitse informatiesysteem voor de vaarwegen, laat zien dat de zogenoemde Pegelstand van Kaub morgenavond waarschijnlijk maar 67 centimeter is (zie grafiek hieronder). Dat is slechts zeven centimeter verwijderd van de grens van zestig centimeter, waarbij een deel van de Rijnvloot niet meer voorbij Kaub komt. De werkelijke diepgang is dan ongeveer 140 centimeter. Container-binnenschepen hebben onbeladen al een diepgang van 90 tot 130 centimeter.

Tekst loopt door onder grafiek.

Voor het komende weekend wordt wel een paar centimeter stijging van de waterstand verwacht, maar daarna weer een daling. De huidige waterstand van ongeveer 75 centimeter is al zo laag dat Contargo, een van de grootste containervervoerders op de Rijn, alleen nog op basis van ‘vrije afspraak’ vaart.

Laagwatertoeslag

Dat betekent dat er van geval tot geval een laagwatertoeslag wordt overeengekomen en dat het transport niet gegarandeerd wordt. Tot tachtig centimeter gold al een toeslag van honderd euro per twintigvoeter en van 135 euro voor een veertigvoeter. Een woordvoerder van de groep voorzag eerder al dat bij het huidige niveau een deel het ladingaanbod via het spoor en de weg moet worden afgewikkeld.

Bij het huidige waterpeil van 75 centimeter bij Kaub zijn er vier keer zoveel schepen als anders nodig om het reguliere ladingaanbod te kunnen verwerken. Als het waterpeil nog twintig centimeter zakt, wordt dat al een factor zes. Bij een waterstand van veertig centimeter houdt het vrijwel op voor de Rijnvloot, al kan een enkeling nog vijf centimeter minder aan. Dat niveau is tot dusver maar een keer bereikt. Op 28 september 2003 gaf de Pegel Kaub 35 centimeter aan.

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Sluit nu een abonnement af

Start abonnement