Beloningsspook

Er waart een spook door Nederland, en het kwelt werkelijk overal zijn slachtoffers.

Zo ook aan de Kop van Zuid in Rotterdam, waar het spook leidde tot het vertrek van Ad Scheepbouwer als eerste toezichthouder van het Havenbedrijf.

Wat is dat toch met die welhaast hysterische preoccupatie met beloningen? Het zijn steevast politici die zeer eenzijdig slechts één onderdeel van de samenleving op de korrel nemen: de top van het bedrijfsleven. Aan de overkant van het Rotterdamse Stadhuis, op het Stadhuisplein, huizen een paar horecaondernemers die inkomens van zeven cijfers verdienen. In de Kuip bij het noodlijdende Feyenoord voetballen jongens net droog achter de oren voor vergelijkbare vergoedingen. Niet zo lang geleden viel de jackpot van de loterij in de regio, en werd een Rijnmonder vele miljoenen rijker – zonder er veel voor te hebben gedaan.

Er zijn blijkbaar geen redenen voor (Rotterdamse) politici om daar iets aan te doen. Wel aan de hoogste bazen van het havenbedrijf, de welvaartsmachine van de stad. Ruim 60 miljoen maakt directeur Hans Smits jaarlijks over aan zijn aandeelhouders, die voor een deel aan de Coolsingel kantoor houden. Alleen topmanagers slagen erin om dat voor elkaar te krijgen, en iemand die dat kan kost wat.

Toegegeven: het Havenbedrijf is in overheidshanden, maar het is wél zelfstandig en heeft de opdracht te opereren als een marktbedrijf.
Goede reden om de directeur een voetballerssalaris te betalen. En er zijn geen steekhoudende argumenten te bedenken waarom de opvolger van Hans Smits juist mínder moet gaan verdienen, zoals de Rotterdamse politiek wil. De gemeenteraad heeft er anders geen kunnen ophoesten, behalve een twijfelachtige: een moralistische. De moraal van de kiezer, de onderbuik, toegeven aan mediageraas en het zeuren over zakkenvullers.

Daar valt niet tegenop te argumenteren, en daarom stapt Scheepbouwer maar op. Die kent de discussie ook uit eigen ervaring bij KPN: geen kruid tegen gewassen. Goedkoop is duurkoop, Rotterdam, tel je knopen en verzet je tegen de onderbuik.

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Sluit nu een abonnement af

Start abonnement

Beloningsspook | NT

Beloningsspook

Er waart een spook door Nederland, en het kwelt werkelijk overal zijn slachtoffers.

Zo ook aan de Kop van Zuid in Rotterdam, waar het spook leidde tot het vertrek van Ad Scheepbouwer als eerste toezichthouder van het Havenbedrijf.

Wat is dat toch met die welhaast hysterische preoccupatie met beloningen? Het zijn steevast politici die zeer eenzijdig slechts één onderdeel van de samenleving op de korrel nemen: de top van het bedrijfsleven. Aan de overkant van het Rotterdamse Stadhuis, op het Stadhuisplein, huizen een paar horecaondernemers die inkomens van zeven cijfers verdienen. In de Kuip bij het noodlijdende Feyenoord voetballen jongens net droog achter de oren voor vergelijkbare vergoedingen. Niet zo lang geleden viel de jackpot van de loterij in de regio, en werd een Rijnmonder vele miljoenen rijker – zonder er veel voor te hebben gedaan.

Er zijn blijkbaar geen redenen voor (Rotterdamse) politici om daar iets aan te doen. Wel aan de hoogste bazen van het havenbedrijf, de welvaartsmachine van de stad. Ruim 60 miljoen maakt directeur Hans Smits jaarlijks over aan zijn aandeelhouders, die voor een deel aan de Coolsingel kantoor houden. Alleen topmanagers slagen erin om dat voor elkaar te krijgen, en iemand die dat kan kost wat.

Toegegeven: het Havenbedrijf is in overheidshanden, maar het is wél zelfstandig en heeft de opdracht te opereren als een marktbedrijf.
Goede reden om de directeur een voetballerssalaris te betalen. En er zijn geen steekhoudende argumenten te bedenken waarom de opvolger van Hans Smits juist mínder moet gaan verdienen, zoals de Rotterdamse politiek wil. De gemeenteraad heeft er anders geen kunnen ophoesten, behalve een twijfelachtige: een moralistische. De moraal van de kiezer, de onderbuik, toegeven aan mediageraas en het zeuren over zakkenvullers.

Daar valt niet tegenop te argumenteren, en daarom stapt Scheepbouwer maar op. Die kent de discussie ook uit eigen ervaring bij KPN: geen kruid tegen gewassen. Goedkoop is duurkoop, Rotterdam, tel je knopen en verzet je tegen de onderbuik.

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Sluit nu een abonnement af

Start abonnement