Controles boezemen te weinig vertrouwen in

In de jaren ’60 was het normaal om een dosis radioactieve cesium-137-deeltjes in je lichaam te hebben.

Bij bovengrondse kernproeven tijdens de Koude Oorlog waren zoveel deeltjes over de aarde verspreid dat ‘we’ allemaal verhoogd radioactief werden. In de jaren 80 was het, na de ramp in Tsjernobyl, van hetzelfde laken een pak, al waren de doses toen kleiner.

Gelukkig gaan we tegenwoordig iets verstandiger met de aarde om dan met name de Amerikanen en Russen in het verleden hebben gedaan. En gelukkig vinden we het niet normaal als een nucleaire fabriek in Japan staat te lekken en houden de Nederlandse autoriteiten via allerlei metingen in de gaten of er geen radioactieve-deeltjes meeliften met transporten uit Japan. In de Rotterdamse haven worden de containers uit Japan zelfs gescand door nucleaire poortjes, iets wat de meeste landen niet eens hebben.

Toch hebben heel wat importeurs en logistieke bedrijven blijkbaar zo weinig vertrouwen in de overheidscontroles, dat ze particuliere controlebedrijven in de arm hebben genomen. Dergelijke meetbedrijven beleven waarschijnlijk hoogtijdagen, maar voor de logistieke branche betekent het weer een extra kostenpost.

De overheid had dat kunnen voorkomen door betere voorlichting te geven, en door geen nee te zeggen tegen het alleszins redelijke verzoek van de EVO om elke container te voorzien van een duidelijk inspectierapport.

Paul Jumelet

Controles boezemen te weinig vertrouwen in | NT

Controles boezemen te weinig vertrouwen in

In de jaren ’60 was het normaal om een dosis radioactieve cesium-137-deeltjes in je lichaam te hebben.

Bij bovengrondse kernproeven tijdens de Koude Oorlog waren zoveel deeltjes over de aarde verspreid dat ‘we’ allemaal verhoogd radioactief werden. In de jaren 80 was het, na de ramp in Tsjernobyl, van hetzelfde laken een pak, al waren de doses toen kleiner.

Gelukkig gaan we tegenwoordig iets verstandiger met de aarde om dan met name de Amerikanen en Russen in het verleden hebben gedaan. En gelukkig vinden we het niet normaal als een nucleaire fabriek in Japan staat te lekken en houden de Nederlandse autoriteiten via allerlei metingen in de gaten of er geen radioactieve-deeltjes meeliften met transporten uit Japan. In de Rotterdamse haven worden de containers uit Japan zelfs gescand door nucleaire poortjes, iets wat de meeste landen niet eens hebben.

Toch hebben heel wat importeurs en logistieke bedrijven blijkbaar zo weinig vertrouwen in de overheidscontroles, dat ze particuliere controlebedrijven in de arm hebben genomen. Dergelijke meetbedrijven beleven waarschijnlijk hoogtijdagen, maar voor de logistieke branche betekent het weer een extra kostenpost.

De overheid had dat kunnen voorkomen door betere voorlichting te geven, en door geen nee te zeggen tegen het alleszins redelijke verzoek van de EVO om elke container te voorzien van een duidelijk inspectierapport.

Paul Jumelet