Indien rederijen op de chartermarkt straks de keuze hebben tussen meerdere eenheden van hetzelfde formaat, zullen ze behalve naar de huurprijs vooral ook naar het bunkerverbruik kijken.

Omdat er al een tijdje amper nog nieuwe orders binnenkomen, hebben veel scheepswerven hun prijzen verlaagd. Er kunnen dus zaken gedaan worden. Rederijen bestellen echter niet graag schepen in tijden van overcapaciteit. Volgend jaar komen er overigens ook weer massaal nieuwe en grote schepen bij. Dat er nauwelijks nog orders worden geplaatst, kan zich wel vanaf 2014 laten voelen.

Moeten we vrezen dat alle carriers straks weer tegelijk goedkope schepen gaan bestellen? Wellicht niet, want een gebrek aan geld lijkt dat te verhinderen. Zelfs de recente order van de Zuid-Koreaanse holding Kiamco voor schepen van 13.800 teu voor een langetermijncharter aan Evergreen, is nog altijd niet definitief omdat de financiering niet rond is.

Stefan Verberckmoes