Waar veel minder begrip voor valt op te brengen, is dat bijna alle fracties in de Tweede Kamer zich voor deze nimbykar hebben laten spannen, door het dossier Goederenvervoer Oost-Nederland ‘controversieel’ te verklaren. Dit in de wetenschap dat er al sinds mensenheugenis goederentreinen over deze verbinding van en naar Duitsland rijden en dat er toch alternatieven gevonden moeten worden, mochten de protesterende burgers hun zin krijgen.

Daar wringt de schoen, want alternatieven blijken er onvoldoende te zijn. Onderzoek laat zien dat verschuiving van de betreffende lading naar de binnenvaart onvoldoende soelaas biedt. Hetzelfde geldt voor het in Den Haag gehoorde axioma dat alle goederenvervoer maar over de Betuweroute moet. Dat blijkt gewoon te simpel. Volksvertegenwoordigers zouden zich meer in de materie moeten verdiepen alvorens calculerende burgers na te praten.

Rob Mackor