Gevaarlijk spel met snelwegverlichting

Vanaf dit voorjaar gaat de verlichting langs sommige snelwegen ‘s avonds laat en ‘s nachts uit, zo wil PvdA-staatssecretaris Mansveld van Infrastructuur & Milieu.

Dit om energiekosten en het milieu te sparen. Rijkswaterstaat moet 1,64 miljard bezuinigen en Mansveld denkt dat het simpelweg uitzetten van de lampen een flinke duit in het zakje doet.

Het is een bijzonder ondoordacht voorstel, ook al is het door het vorige kabinet al aangekondigd. In de eerste plaats zegt Mansveld niet eens te kunnen weten hoeveel ze met deze actie denkt te besparen. Volgens de staatssecretaris komen we daar pas achter als de lichten daadwerkelijk uitgaan. Maar als ik met een simpel metertje kan weten hoeveel mijn televisie gebruikt, moet dat toch ook mogelijk zijn bij de verlichting langs de snelweg. Het is niet alleen te meten, maar je weet ook wat het kilowattage is van de lampen en als je dat vermenigvuldigt met het aantal verlichtingseenheden, weet je het ook.

Tevens kan deze maatregel juist een hogere belasting voor het milieu betekenen. Veel mensen hebben immers de neiging om hun mistlampen aan de voorkant aan te zetten bij slecht zicht. Als dit massaal gebeurt, kost dat extra brandstof en navenante uitstoot. Daarnaast is deze maatregel gewoonweg levensgevaarlijk. Veel mensen vinden het al lastig rijden ’s avonds op landwegen die slecht of niet verlicht zijn. Zelfs met de mistlampen aan is het daar soms moeilijk om de witte streep op de weg te volgen. Groot licht kan niet continu aan omdat je altijd alert moet zijn op tegenliggers. Als dit de situatie wordt op de snelwegen, dan wordt het ’s nachts gewoonweg gevaarlijk rijden met alle ongelukken en daarmee gepaard gaande kosten van dien. En dan wil ik nog even niet denken aan de mensenlevens die deze maatregel in het ergste geval kan kosten. Het is merkwaardig dat de ANWB tot nu toe weinig of geen bezwaar maakt.

Wat Mansveld wil, is dus onverantwoord. Als ze toch wat wil doen aan de verlichting op de snelwegen, kan ze er beter voor kiezen om overal led-verlichting aan te brengen. Dat levert een enorme besparing op voor het milieu en energiekosten. En ja, het vergt een investering want led-lampen zijn nog duur. Maar ze gaan veel en veel langer mee dan gloei- en spaarlampen. Dus qua afschrijving is ze weer veel minder kwijt en heeft ze na een paar jaar de investering er uit. Wat Mansveld nu wil is een kwestie van penny wise pound foolish. Neem geen risico met mensenlevens door de knop om te zetten. Ga gewoon voor Led.

Harald Roelofs

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Sluit nu een abonnement af

Start abonnement

Gevaarlijk spel met snelwegverlichting | NT

Gevaarlijk spel met snelwegverlichting

Vanaf dit voorjaar gaat de verlichting langs sommige snelwegen ‘s avonds laat en ‘s nachts uit, zo wil PvdA-staatssecretaris Mansveld van Infrastructuur & Milieu.

Dit om energiekosten en het milieu te sparen. Rijkswaterstaat moet 1,64 miljard bezuinigen en Mansveld denkt dat het simpelweg uitzetten van de lampen een flinke duit in het zakje doet.

Het is een bijzonder ondoordacht voorstel, ook al is het door het vorige kabinet al aangekondigd. In de eerste plaats zegt Mansveld niet eens te kunnen weten hoeveel ze met deze actie denkt te besparen. Volgens de staatssecretaris komen we daar pas achter als de lichten daadwerkelijk uitgaan. Maar als ik met een simpel metertje kan weten hoeveel mijn televisie gebruikt, moet dat toch ook mogelijk zijn bij de verlichting langs de snelweg. Het is niet alleen te meten, maar je weet ook wat het kilowattage is van de lampen en als je dat vermenigvuldigt met het aantal verlichtingseenheden, weet je het ook.

Tevens kan deze maatregel juist een hogere belasting voor het milieu betekenen. Veel mensen hebben immers de neiging om hun mistlampen aan de voorkant aan te zetten bij slecht zicht. Als dit massaal gebeurt, kost dat extra brandstof en navenante uitstoot. Daarnaast is deze maatregel gewoonweg levensgevaarlijk. Veel mensen vinden het al lastig rijden ’s avonds op landwegen die slecht of niet verlicht zijn. Zelfs met de mistlampen aan is het daar soms moeilijk om de witte streep op de weg te volgen. Groot licht kan niet continu aan omdat je altijd alert moet zijn op tegenliggers. Als dit de situatie wordt op de snelwegen, dan wordt het ’s nachts gewoonweg gevaarlijk rijden met alle ongelukken en daarmee gepaard gaande kosten van dien. En dan wil ik nog even niet denken aan de mensenlevens die deze maatregel in het ergste geval kan kosten. Het is merkwaardig dat de ANWB tot nu toe weinig of geen bezwaar maakt.

Wat Mansveld wil, is dus onverantwoord. Als ze toch wat wil doen aan de verlichting op de snelwegen, kan ze er beter voor kiezen om overal led-verlichting aan te brengen. Dat levert een enorme besparing op voor het milieu en energiekosten. En ja, het vergt een investering want led-lampen zijn nog duur. Maar ze gaan veel en veel langer mee dan gloei- en spaarlampen. Dus qua afschrijving is ze weer veel minder kwijt en heeft ze na een paar jaar de investering er uit. Wat Mansveld nu wil is een kwestie van penny wise pound foolish. Neem geen risico met mensenlevens door de knop om te zetten. Ga gewoon voor Led.

Harald Roelofs

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Sluit nu een abonnement af

Start abonnement