Dat zal het ook niet zijn nu Joep van de Nieuwenhuijzen voor zijn aandeel daarin tot 2,5 jaar cel is veroordeeld. De zakenman gaat in hoger beroep, dat in de zaak Willem Scholten moet nog beginnen, evenals de heropening van de civiele procedure die de gedupeerde banken tegen de gemeente en het Havenbedrijf Rotterdam hebben aangespannen. Dat laatste is nog altijd een strijd om tientallen miljoenen euro’s.

Toch is het vonnis in de zaak Van den Nieuwenhuijzen een belangrijke mijlpaal, meer dan de veroordeling van Scholten drie jaar geleden. In de tussentijd zijn er meer feiten aan het licht gekomen die erop wijzen dat Scholten door Van den Nieuwenhuijzen is omgekocht. Op gezag van de rechterlijke uitspraak mogen we schrijven: die bewijzen dat Scholten door Van den Nieuwenhuijzen is omgekocht. Ook de tweede hoofdverdachte is nu een veroordeelde.

Het havenschandaal blijkt inderdaad een schandaal geweest te zijn. Het beeld dat achterblijft, is dat van een Havenbedrijf en zijn hoogste baas bij wie een voorkeursbehandeling te koop was. Of andere bedrijven dan het RDM-concern van Van den Nieuwenhuijzen daarvan hebben geprofiteerd, is moeilijk te achterhalen. Justitie verdenkt Hutchison, het moederbedrijf van ECT, ervan meer dan de helft van het omkopingsbedrag dat Scholten van Van den Nieuwenhuijzen ontving te hebben opgebracht. Helaas gaat de rechtbank in haar vonnis niet op deze betaling in.

In de haven is veel geld te verdienen. Omdat de belangen groot zijn, gaat het er hard aan toe bij de toewijzing van grond. Tot aan Scholten was dat een schimmige procedure. Het is de verdienste van zijn opvolger Hans Smits dat hij door middel van openbare tenders daarin enige transparantie heeft aangebracht. Gezien de kwesties rond de ECT-claim en de olieterminal van Summa is een rimpelloze uitgifte zelfs dan niet verzekerd.

Het valt te hopen dat Castelein op dit punt op dezelfde voet doorgaat. Een nieuw havenschandaal voordat het vorige nog niet eens is verwerkt, kan de reputatie van de Rotterdamse haven niet hebben.

Frank de Kruif