Column: Een beter milieu begint ergens anders

Ton & teu

Als kind heb ik geleerd dat een beter milieu bij mezelf begon. Bij een debat over energietransitie en de rol van de Amsterdamse haven in Pakhuis de Zwijger heb ik vorige week geleerd dat een beter milieu niet noodzakelijkerwijs in Amsterdam hoeft te beginnen.

Vanuit de zaal kwam de vraag ‘Als de energietransitie in Amsterdam er zo complex uitziet, waarom dan niet in bijvoorbeeld Noord-Groningen beginnen in plaats van in Amsterdam?’ Direct schoot een advertorial uit het inflight magazine van KLM van vorige maand door mijn hoofd. Wie kiest voor CO2-compensatie maakt het mogelijk dat gezinnen in Afrika betere gastoestellen krijgen om te koken met minder uitstoot.

Binnen Ecorys ben ik op het moment betrokken bij een interessant onderzoek naar, cryptisch omschreven, mogelijke locaties voor trailervervoer per spoor die interessant worden door verbeterde technologie voor intermodaal trailervervoer. Een ronde langs intermodaal vervoerders leverde interessante inzichten op over de marktkansen van dit type vervoer op de langere afstanden binnen Europa. Chauffeurstekorten, stijgende kosten van het wegvervoer door tol, taksen en congestie binnen de EU en tot op zekere hoogte ook milieu(wensen) zorgen voor een toenemende noodzaak voor het verschuiven van wegvervoer richting spoor.

Opmerkelijk vond ik dan ook de uitspraken van de investeringsmaatschappij die vorige week een miljard euro neerlegde voor trailerverhuurder TIP. Omdat in Europa het wegtransport aanzienlijk meer concurrerend is dan het spoor zal, aldus de investeerder, groei vooral op de weg plaatsvinden. In vergelijking met de VS is hier op korte termijn zeker wat voor te zeggen. Maar gelet op de eerdergenoemde trends, en steeds verdere uitbreiding van de beprijzing van het wegverkeer en de verhoging van de tarieven in landen waar er al Maut betaald wordt, moet er toch een omslagpunt komen. Als het goed is verschijnt volgende maand het Nederlandse Masterplan Spoorgoederenvervoer. Hopelijk is het net zo ambitieus als de Duitse evenknie of biedt het plan in ieder geval genoeg concrete punten waar de transportsector op korte termijn mee aan de slag kan.

Enige urgentie is ook wel geboden, als ik de commentaren op de macro-economische ontwikkelingen lees van de bank van een van mijn medecolumnisten krijg ik toch het idee dat het economisch niet heel veel beter kan dan nu. Dat de werkloosheid nog onder het niveau van de vorige piek in de hoogconjunctuur komt te liggen zie je ook in de logistiek terug. Het feit dat Venlo-Venray bijvoorbeeld teruggezakt is naar plaats drie in de jaarlijkse verkiezing van Logistieke Hotspots lijkt grotendeels te verklaren te zijn door de schaarste aan personeel voor functies in de sector. Een soort van winner’s curse dus, die laat zien dat de sector juist onder deze uitbundige omstandigheden zich kan (en moet) voorbereiden op de toekomst. Dat is het dak repareren wanneer de zon uitbundig schijnt!

Column: Een beter milieu begint ergens anders | NT

Column: Een beter milieu begint ergens anders

Ton & teu

Als kind heb ik geleerd dat een beter milieu bij mezelf begon. Bij een debat over energietransitie en de rol van de Amsterdamse haven in Pakhuis de Zwijger heb ik vorige week geleerd dat een beter milieu niet noodzakelijkerwijs in Amsterdam hoeft te beginnen.

Vanuit de zaal kwam de vraag ‘Als de energietransitie in Amsterdam er zo complex uitziet, waarom dan niet in bijvoorbeeld Noord-Groningen beginnen in plaats van in Amsterdam?’ Direct schoot een advertorial uit het inflight magazine van KLM van vorige maand door mijn hoofd. Wie kiest voor CO2-compensatie maakt het mogelijk dat gezinnen in Afrika betere gastoestellen krijgen om te koken met minder uitstoot.

Binnen Ecorys ben ik op het moment betrokken bij een interessant onderzoek naar, cryptisch omschreven, mogelijke locaties voor trailervervoer per spoor die interessant worden door verbeterde technologie voor intermodaal trailervervoer. Een ronde langs intermodaal vervoerders leverde interessante inzichten op over de marktkansen van dit type vervoer op de langere afstanden binnen Europa. Chauffeurstekorten, stijgende kosten van het wegvervoer door tol, taksen en congestie binnen de EU en tot op zekere hoogte ook milieu(wensen) zorgen voor een toenemende noodzaak voor het verschuiven van wegvervoer richting spoor.

Opmerkelijk vond ik dan ook de uitspraken van de investeringsmaatschappij die vorige week een miljard euro neerlegde voor trailerverhuurder TIP. Omdat in Europa het wegtransport aanzienlijk meer concurrerend is dan het spoor zal, aldus de investeerder, groei vooral op de weg plaatsvinden. In vergelijking met de VS is hier op korte termijn zeker wat voor te zeggen. Maar gelet op de eerdergenoemde trends, en steeds verdere uitbreiding van de beprijzing van het wegverkeer en de verhoging van de tarieven in landen waar er al Maut betaald wordt, moet er toch een omslagpunt komen. Als het goed is verschijnt volgende maand het Nederlandse Masterplan Spoorgoederenvervoer. Hopelijk is het net zo ambitieus als de Duitse evenknie of biedt het plan in ieder geval genoeg concrete punten waar de transportsector op korte termijn mee aan de slag kan.

Enige urgentie is ook wel geboden, als ik de commentaren op de macro-economische ontwikkelingen lees van de bank van een van mijn medecolumnisten krijg ik toch het idee dat het economisch niet heel veel beter kan dan nu. Dat de werkloosheid nog onder het niveau van de vorige piek in de hoogconjunctuur komt te liggen zie je ook in de logistiek terug. Het feit dat Venlo-Venray bijvoorbeeld teruggezakt is naar plaats drie in de jaarlijkse verkiezing van Logistieke Hotspots lijkt grotendeels te verklaren te zijn door de schaarste aan personeel voor functies in de sector. Een soort van winner’s curse dus, die laat zien dat de sector juist onder deze uitbundige omstandigheden zich kan (en moet) voorbereiden op de toekomst. Dat is het dak repareren wanneer de zon uitbundig schijnt!