Column – Reus zoekt naam

Namen kiezen

In Ouwehands Dierenpark is de teerling geworpen. Het lijstje mogelijke namen voor het in mei geboren pandababy’tje, de eerste reuzenpanda die opgroeit in ons kikkerlandje, is deze week althans teruggebracht tot het behapbare aantal van vijf opties. De stembussen zijn geopend.

Het Nederlandse volk mag kiezen met welke naam het zwart-witte schepseltje voortaan in de krant komt. De vijf opties zijn stuk voor stuk Chinees en bevatten voor goede verstaanders verwijzingen naar Nederland. Zo symboliseert ‘He Kang’ volgens de Rhenense dierentuin ‘de mooie samenwerking tussen China en Nederland’. Medio augustus kan het bedrukken van de merchandise beginnen.

Als pandaberen zelf ook maar enige interesse in naamgevingen zouden hebben gehad, hadden ze vast bezwaar gemaakt tegen die van de Hiram M. Chittenden Locks, de sluizen van de Amerikaanse havenstad Seattle. De in 1917 overleden Chittenden was niet alleen havencommissaris en ingenieur, maar ook de belangrijkste chroniqueur van de Amerikaanse bonthandel.

Nu her en der in de wereld standbeelden en naamborden ter discussie staan of zelfs belaagd worden, zullen Nederlandse ballotagecommissies wel twee keer nadenken voor ze nog eens een historisch persoon een eerbetoon gunnen. Het is weliswaar bijna onmogelijk om een slechtere naam te verzinnen dan in de sixties, toen we doodleuk de belangrijkste tunnel bij Amsterdam vernoemden naar Jan Pieterszoon Coen, de slachter van de Banda-eilanden, maar toch. Bij de ‘naamgevingscampagne’ om het Nederlandse publiek de naam van de nieuwe reuzenzeesluis bij IJmuiden te laten bedenken, worden namen van levende personen zekerheidshalve maar meteen terzijde geschoven, zoals we hiernaast kunnen lezen. Zulke naamdragers kunnen immers nog misstappen begaan.

De bedenker van de winnende IJmuidense naam, die Rijkswaterstaat een fortuin aan reclamebureaukosten bespaart, wordt straks beloond met ‘een uitnodiging om aanwezig te zijn bij de opening van de sluis’. Bij de krant noemen we zoiets geen hoofdprijs, maar werk. Daarom doe ik mijn persoonlijke naamsuggesties gewoon hier. Veel sluizen – de Kieldrechtsluis van Antwerpen, de Gatun Locks van het Panamakanaal – zijn vernoemd naar plaatsjes waarbij ze in de buurt liggen. Dan zou je voor IJmuiden aan de ‘Driehuissluis’ kunnen denken. Of, omdat ik zie dat er op een steenworp afstand een naaktstrand ligt, de ‘Pielesluis’. Of noem de nieuwe maritieme deur van de Amsterdamse haven anders gewoon de ‘Axit’.

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Sluit nu een abonnement af

Start abonnement

Column – Reus zoekt naam | NT

Column – Reus zoekt naam

Namen kiezen

In Ouwehands Dierenpark is de teerling geworpen. Het lijstje mogelijke namen voor het in mei geboren pandababy’tje, de eerste reuzenpanda die opgroeit in ons kikkerlandje, is deze week althans teruggebracht tot het behapbare aantal van vijf opties. De stembussen zijn geopend.

Het Nederlandse volk mag kiezen met welke naam het zwart-witte schepseltje voortaan in de krant komt. De vijf opties zijn stuk voor stuk Chinees en bevatten voor goede verstaanders verwijzingen naar Nederland. Zo symboliseert ‘He Kang’ volgens de Rhenense dierentuin ‘de mooie samenwerking tussen China en Nederland’. Medio augustus kan het bedrukken van de merchandise beginnen.

Als pandaberen zelf ook maar enige interesse in naamgevingen zouden hebben gehad, hadden ze vast bezwaar gemaakt tegen die van de Hiram M. Chittenden Locks, de sluizen van de Amerikaanse havenstad Seattle. De in 1917 overleden Chittenden was niet alleen havencommissaris en ingenieur, maar ook de belangrijkste chroniqueur van de Amerikaanse bonthandel.

Nu her en der in de wereld standbeelden en naamborden ter discussie staan of zelfs belaagd worden, zullen Nederlandse ballotagecommissies wel twee keer nadenken voor ze nog eens een historisch persoon een eerbetoon gunnen. Het is weliswaar bijna onmogelijk om een slechtere naam te verzinnen dan in de sixties, toen we doodleuk de belangrijkste tunnel bij Amsterdam vernoemden naar Jan Pieterszoon Coen, de slachter van de Banda-eilanden, maar toch. Bij de ‘naamgevingscampagne’ om het Nederlandse publiek de naam van de nieuwe reuzenzeesluis bij IJmuiden te laten bedenken, worden namen van levende personen zekerheidshalve maar meteen terzijde geschoven, zoals we hiernaast kunnen lezen. Zulke naamdragers kunnen immers nog misstappen begaan.

De bedenker van de winnende IJmuidense naam, die Rijkswaterstaat een fortuin aan reclamebureaukosten bespaart, wordt straks beloond met ‘een uitnodiging om aanwezig te zijn bij de opening van de sluis’. Bij de krant noemen we zoiets geen hoofdprijs, maar werk. Daarom doe ik mijn persoonlijke naamsuggesties gewoon hier. Veel sluizen – de Kieldrechtsluis van Antwerpen, de Gatun Locks van het Panamakanaal – zijn vernoemd naar plaatsjes waarbij ze in de buurt liggen. Dan zou je voor IJmuiden aan de ‘Driehuissluis’ kunnen denken. Of, omdat ik zie dat er op een steenworp afstand een naaktstrand ligt, de ‘Pielesluis’. Of noem de nieuwe maritieme deur van de Amsterdamse haven anders gewoon de ‘Axit’.

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Sluit nu een abonnement af

Start abonnement