De Sint-Pietersbasiliek in Rome had het zonder zijn karakteristieke koepel moeten stellen als Michelangelo er vanaf zijn 71e niet aan was gaan werken. Charles Aznavour had vandaag ongetwijfeld ergens in Azië een concerthal vol coronavrije fans toegezongen als hij twee jaar geleden niet op zijn 94e, drie dagen na zijn laatste televisieoptreden, onverwacht bij Petrus ontboden was.

Natuurlijk heeft lang niet iedereen het geluk om tot zo’n hoge leeftijd een gezond en interessant leven te leiden, maar tijdens de coronacrisis werden ouderen wel erg makkelijk en bruusk afgeschreven. Ineens maakten we kennis met een begrip als ‘triage’, Frans voor ‘sorteren’, en bleek het niet meer altijd een automatisme dat de medische wereld er alles aan doet het leven van een oudere te redden. Jongere generaties stelden zich ondertussen gerust met de gedachte dat het coronavirus voornamelijk ouderen en ‘mensen met onderliggend lijden’ trof, ook al konden die mensen hun eigen ouders of grootouders zijn. De Volkskrant had de gedachte niet alleen, maar schreef hem zelfs op: het was ‘goed nieuws’ dat het virus jonge mensen en ‘nog werkzame volwassenen’ spaarde en pas echt gevaarlijk werd ‘achterin de zestig en voorbij de zeventig’.

Maar de wraak van de grijze haren is zoet. Rob de Nijs, die met kerstmis zijn 78e verjaardag hoopt te vieren, groeide tijdens coronatijd uit tot huiszanger van de Nederlandse talkshows. De charmezanger zingt ondanks de ziekte van Parkinson – een geval van ‘onderliggend lijden’ toch zeker – dapper door. En politicus Joe Biden, nog een maand ouder dan De Nijs, stapt begin volgend jaar fluitend het Witte Huis binnen om een van ’s werelds hoogst aangeschreven baantjes te gaan vervullen. De ‘truckers voor Trump’ die vorige week deze column opluisterden, bijten in het stof, Biden is de nieuwe president van de USA. De wereld reageerde over het algemeen verheugd, maar eerlijk is eerlijk: oud blijft oud. Het valt voor de Amerikanen te hopen dat hun ervaren aanvoerder fit en productief blijft en er vier jaar lang geen droeve reden komt om te bidden voor Biden.