Van die types die fluitend een containerschip of distributiecentrum leeghalen zonder om een seconde schaftpauze te vragen en die er geen traan om laten als door hun overijverige geaardheid logistiek personeel van vlees en bloed brodeloos thuis komt te zitten.

Toch is niet iedereen ervan overtuigd dat werkwillige mensen en gedwee opdrachten uitvoerende robots op de arbeidsmarkt de grootste vijanden van elkaar zijn. Met het fenomeen ‘robotic exoskeletons’ zouden robots zelfs uit moeten groeien tot een trouwe steun en toeverlaat van arbeiders die fysiek werk verrichten, zodat mensen tot aan hun pensioen loeizware objecten kunnen tillen als waren ze Jerommeke, of Hercules zo u wilt, in hoogsteigen persoon.

Het Duitse technologiebedrijf German Bionic maakte deze week bekend 20 miljoen dollar te hebben opgehaald bij investeerders, waaronder Samsung, om de zogenoemde ‘Cray X’ op te stuwen in de vaart der volkeren, een straks door logistieke arbeiders te dragen ‘zelflerend’ robotpak dat tilwerk 30 kilo lichter kan maken. Volgens het Duitse bedrijf gaan robotpakken het in de toekomst helemaal maken en ook wetenschappers hebben zich positief uitgesproken over de mogelijkheden van dit soort innovaties. Ze wijzen erop dat alleen al in EU-landen 44 miljoen arbeiders rugklachten oplopen door zwaar werk, met voor het bedrijfsleven honderden miljarden aan medische en andere kosten tot gevolg. Met het door de EU gesteunde project ‘Exskallerate’ willen voorstanders het robotpak-principe een duwtje in de rug geven.

Wie op de German Bionic-publiciteitsfoto de pakketjes tillende man bezig ziet met een grote rode, straling uitzendende kast op zijn rug, kan zich voorstellen dat de robotpakken wel even wennen zullen zijn, en ondanks de kennelijke voordelen vast niet ieders meug. Persoonlijk ben ik blij dat deze column mij niet is ingefluisterd door de blikkerige stem van een op mijn rug bevestigde machinale bemoeial, al had ik beslist geen enkele letter op papier gekregen zonder mijn laptop en zonder de hulp van, zo stel ik me voor, enige doortastende drukkerijrobots.

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Sluit nu een abonnement af

Start abonnement