Een bevlogen bioloog zou er ongetwijfeld uren over kunnen uitwijden, maar laten we hier simpelweg vaststellen dat zijn hoedanigheid als heterokont de energieke kelp in staat stelt om te groeien als een tierelier. De kelp is een bruine zeewiersoort die in ondiep zeewater in bepaalde kustgebieden, onder meer langs de Amerikaanse westkust, enorme onderzeese wouden vormt. Een kelp geldt niet voor niets als een reuzenalg en kan per dag dertig centimeter groeien, waarmee hij in een mum van tijd zelfs de grootste walvissen ontzag inboezemt.

Maar als het aan drie wetenschappers van het USC Wrigley Institute for Environmental Studies in Californië ligt, kan er gerust nog een schepje bovenop. Met subsidie van de Amerikaanse overheid hebben zij een ‘kelp elevator’ ontwikkeld, een lift waarmee kelpen op en neer kunnen worden bewogen tussen het wateroppervlak, waar de heterokonten zonlicht opvangen, en de donkere diepte, waar ze voedsel tot zich nemen. Zo zou het bruine zeewier nóg harder kunnen groeien en volgens de drie onderzoekers een belangrijke grondstof kunnen worden voor de productie van ruwe bio-olie. Een olie die de potentie heeft om traditionele oliesjeiks aan de bedelstaf te brengen, want volgens de wetenschappers volstaat het om in een beperkt deel van de Amerikaanse wateren ‘kelpboerderijen’ te stichten om zo de complete Amerikaanse transportsector, van vrachtwagens tot vliegtuigen, van energie te voorzien. Het is mogelijk het ei van Columbus om de duurzaamheidsdoelen te halen, denken ze.

En dat zonder de nadelen die aan tot nu toe bekende biobrandstoffen kleven. In gezondheidswinkels kan je zonder blozen om een potje gemalen kelp vragen, maar Jan met de pet zal niet verhongeren als alle kelp straks wordt opgestookt. Addertjes onder het gras? Die kunnen er wel zijn. Miljoenen jaren hangt kelp al op deze aardbol rond, vele malen langer dan de mens, maar toch zijn wij en kelp bepaald nog geen twee handen op één buik. De wetenschappers achten meer onderzoek nodig, onder meer naar mogelijke ‘onbedoelde ecologische consequenties’ van het kelp stoken. Want een groene planeet is natuurlijk leuk en aardig, maar niet als we na het massaal inhaleren van kelpuitlaatgassen straks het leven schenken aan baby’tjes met zweepstaarten.

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Sluit nu een gratis proefabonnement af

Bekijk de aanbieding