Vaak belandt dan de ‘striped piggy’ op de ontleedtafel, een ‘grombaars’ die, zoals de namen van de vis al aangeven, knorrende geluidjes maakt. Dat geknor lijkt te zeggen dat het gestreepte varkentje tevreden rondzwemt in het kanaal, zolang er tenminste geen wrede wetenschapper opduikt. Maar sommige onderzoekers zijn wel ongerust over de gehaltes aan zware metalen die vissen hebben geabsorbeerd.

Ook in Japan zullen vissen bij velen zwaarder op de maag komen te liggen wanneer de autoriteiten daar hun plan gaan uitvoeren om een miljoen ton afvalwater uit de kerncentrale van Fukushima in zee te lozen. Het radioactieve tritium in het water vormt in kleine hoeveelheden geen gevaar, zo wordt beweerd. Maar het is niet gek dat Japanse vissers en omringende landen, waaronder China, toch zenuwachtig zijn geworden van de lozingsplannen. Evenzeer nerveus worden zeelui allicht van het bericht van een testbedrijf, ook al deze week, dat 65% van alle schepen in de wereld asbest aan boord heeft.

Braziliaanse wetenschappers op hun beurt openden de aanval op plannen van hun regering om de containerscheepvaart in Brazilië een boost te geven. Onderwaterleven ervaart volgens de onderzoekers geluids- en andere overlast van grote schepen, die volgens hen bovendien onwelkome diersoorten meebrengen. De Brazilianen vrezen een invasie van de zebramossel, de opdringerige, van oorsprong Russische mossel die, meeliftend onder schepen, eerder al een groot deel van de wereld veroverde (Rotterdam: 1827, VS: 1988) en die irritatie opwekt door zeeleven te verdringen en schepen, pijpleidingen, stuwdammen en elektriciteitscentrales te overwoekeren en beschadigen.

Microplastics, nog zo’n beruchte zee-plaag, waren in het nieuws dankzij Amerikaanse wetenschappers. Zij stelden vast dat de aarde ‘geplastificeerd’ wordt. We eten en drinken plastic deeltjes en ademen ze in. Ongezond. De oceanen zijn echter maar deels debet aan de verspreiding, ontdekten de onderzoekers. De deeltjes zijn vooral ‘airborne’. In het westen van de VS, het onderzochte gebied, worden ze voor 85% rondgeblazen door verkeer op autowegen. Tóch nog wat goed nieuws voor schuldbewuste schippers en gestreepte onderwatervarkentjes.

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Sluit nu een gratis proefabonnement af

Bekijk de aanbieding