Verschillende vrachttreinen doorkruisten onder de noemer ‘Oxygen Express’ het land om tanks met vloeibaar medisch zuurstof zo snel mogelijk in de Indiase ziekenhuizen te krijgen, waar tekorten waren ontstaan en coronapatiënten lagen te stikken. De nood was zo hoog, dat de metaalproductie in het land, die ook altijd zuurstof nodig heeft, even op een lager pitje werd gezet. De volksgezondheid kreeg voorrang op de economie.

Het buitenland schoot ook te hulp. Vanuit Duitsland en Singapore vertrokken vliegtuigen richting India met zuurstoftanks aan boord, de Israëlische rederij ZIM zette koers naar het land met zeecontainers vol zuurstof.India heeft het van alle landen in de wereld momenteel het zwaarst te pakken van het coronavirus. Het aantal doden is er hoger dan in Brazilië, en de beschuldigende vinger is onder meer gewezen naar grote verkiezingsbijeenkomsten waarbij recent weinig voorzichtigheid in acht werd genomen.

Toch kan je niet stellen dat corona in India in ernstigere mate vrij spel heeft gekregen dan in Nederland. India stond in de statistieken medio deze week op 163 dodelijke coronaslachtoffers per een miljoen inwoners, Nederland heeft er 1003 op een miljoen. En ook wij hadden hier grote bijeenkomsten, niet vanwege verkiezingen, maar om naar zwaaiende voetballers op een balkon te kijken en collectief zelfbouwmeubels te kopen. Nederlandse hartpatiënten en andere ernstig zieken krijgen ondertussen te horen dat hun operaties worden uitgesteld omdat bedden en artsen nodig zijn voor coronapatiënten.

De Japanse containerrederij ONE presenteerde een winstgroei van 3229%, en dat nadat het bedrijf jaren op een houtje heeft moeten bijten, maar echt happy durfde de rederij niet te zijn. ONE liet een prognose voor het nieuwe boekjaar achterwege omdat het geen flauw idee heeft wat het coronavirus nog gaat uitspoken. Want wat kunnen we bijvoorbeeld nog verwachten van nieuwe mutaties? Covid-19 ligt, of je nou kijkt in India, in Nederland of in Japan, inderdaad nog allesbehalve knock-out in de hoek. De goocheme homo sapiens krijgt dat misbaksel, dat addergebroed van een virus uiteindelijk vast wel klein, maar het blijft voorlopig een grimmige schermutseling. In gevaccineerd Nederland zullen we in de zomer de spreekwoordelijke lucht hebben om erover na te denken hoe het straks verder moet.

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Sluit nu een gratis proefabonnement af

Bekijk de aanbieding