Eeuwenlang leefde Sevington in peis en vree, totdat aan de horizon de eerste vrachtwagens opdoemden. Wegenplanners toonden eind vorige eeuw geen enkele genade toen ze de plaatselijke weg promoveerden tot snelweg, waarmee Sevington definitief werd afgesneden van de trots van het dorp, de dertiende-eeuwse Church of St. Mary, volgens liefhebbers een kerkje met een ‘lieflijke sfeer’.

De laatste jaren begon het in Sevington rond te zingen dat de almachtige Amerikaanse webwinkel Amazon het dorp had uitgekozen om een enorm distributiecentrum te bouwen, iets wat de inwoners grote zorgen baarde, maar vorig jaar zomer had de overheid een andere vervelende verrassing. In verband met de naderende brexit werd een stuk grond ter grootte van 37 voetbalvelden omgetoverd in de Sevington Inland Border Facility, een parkeerplaats met plek voor 1700 vrachtwagens, bedoeld om het nabijgelegen Dover te ontlasten.

Een petitie om de splinternieuwe doorn in het oog officieel om te dopen tot ‘Farage Garage’, als sneer naar de Engelse politicus Nigel Farage, kwade genius achter de brexit, was aan dovemans­oren gericht, maar als bijnaam blijft-ie in gebruik.

Sinds januari is in Sevington en naburige plaatsen veelvuldig geklaagd over truckers die klem komen te zitten in smalle dorpsstraten en over vrachtwagens die voortuintjes platwalsen, maar deze week was ook de Farage Garage zelf weer eens in het nieuws. Omwonenden wisten de aandacht van Britse kranten te trekken met hun ergernis over de monumentale hoeveelheid licht die de vrachtwagenparkeerplaats uitstraalt. Farage Garage is dermate in de schijnwerpers gezet, dat het volgens de Kentenaren lijkt alsof ze pal naast Wembley wonen, het nationale voetbalstadion.

Nou ja, 37 Wembleys dus eigenlijk, en dat 24/7. En dat terwijl er weinig trucks zijn om in de schijnwerpers te zetten, want die 1700 parkeerders zijn er bij lange na niet. Toch zullen de bewoners nog genoeg trucks gaan zien. Op een steenworp afstand, in Ashford, komt naar verluidt toch nog dat reuzen-dc van Amazon.

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Sluit nu een gratis proefabonnement af

Bekijk de aanbieding