Je zou denken dat Aziatische fabrieken de afgelopen anderhalve jaar alle capaciteit moesten vrijmaken om serieuze medische hulpmiddelen te produceren, maar er blijkt dus nog ruimte genoeg te zijn overgebleven om spullen met een darteler karakter te fabriceren. Grondstoffen in de kleur ‘fel oranje’ moeten in wagonladingen de fabrieken zijn binnengereden. Als via de kijkbuis straks Oranje-supporters met wortelen op hun hoofd onze huiskamers binnendringen, wordt het akelig duidelijk: het ‘nieuwe normaal’ lijkt sprekend op het oude normaal.

Terwijl gevaccineerde Oranje-aanhangers stiekem de polonaise inzetten, breken analisten het hoofd over kwesties als: deugt de startopstelling van Frank de Boer? Zoals bij zovele levensvragen, biedt de historische logistieke literatuur ook hierop antwoorden. Volgens het medium Supply Chain Movement kunnen bedrijfsorganisaties worden vergeleken met voetbalteams, waarin de middenvelders – mannen als Frenkie de Jong en Georginio Wijnaldum – de rol van supply chain manager vervullen, terwijl de coach, zoals onze Frank de Boer, de ceo is die voor de wedstrijd de tactiek bepaalt en uitdoktert waarom bepaalde spelers elkaar bijvoorbeeld zo vaak de bal toespelen, en of het wel terecht is dat ze dat doen.

Ryan Beal, niet te verwarren met onze thuisgelaten aanvaller Ryan Babel, presenteerde vorig jaar als wetenschapper van de University of Southampton samen met drie collega’s een document, ‘Optimising game tactics for football’, waarin hij ‘een nieuw wiskundig model voor het voetbalspel en het tactische besluitvormingsproces’ presenteerde. De wetenschappers analyseerden 760 voetbalduels en concludeerden dat een optimale tactiek de winstkansen voor een team met 16,1% kan vergroten. Zo kan met de formule Õn i=0 min µj C ||xi − µj (misschien heb ik hem niet helemaal juist gekopieerd uit het onderzoeksrapport) het gedrag van de tegenstander worden voorspeld. Het complete wetenschappelijke rapport staat op internet, dus onze Oranje-helden mogen het verder zelf doorspitten, ik wil deze glijhelling richting de EK-titel niet van A tot Z voorkauwen.

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Sluit nu een gratis proefabonnement af

Bekijk de aanbieding