Maar het kan verkeren. Nu neemt juist op het continent het vertrouwen toe dat we een coronavrije feestzomer tegemoet gaan en stellen de Britten, worstelend met de gevreesde ‘India­se variant’, verdere versoepelingen uit. En blijkt ook het brexitvarkentje toch nog allerminst gewassen. De Britse belangenbehartiger van voedselgroothandels, de Federation of Wholesale Distributors (FWD), luidt de noodklok over het tekort aan vrachtwagenchauffeurs dat volgens de organisatie een ‘crisispunt’ heeft bereikt en ‘in sommige gebieden de voedseldistributie bedreigt’. Door de brexit zijn er nu veel minder Europese truckers beschikbaar, terwijl er door de coronacrisis geen nieuwe Britse chauffeurs zijn opgeleid. De suggestie van de FWD dat het Britse leger eventueel zou kunnen bijspringen om de voedselbevoorrading zeker te stellen, ging er in als koek bij de tabloid Daily Mail, die er een headline van maakte dat ‘het leger moet helpen om voedsel in de winkels te krijgen’.

En dan is de handelsoorlog wegens de ‘Noord-Ierse kwestie’, die ons op de pagina hiernaast in het vooruitzicht wordt gesteld, nog niet eens begonnen. Dat er een kwestie is, zullen we weer op het journaal gaan zien op 12 juli, wanneer honderden Oranjemarsen op het programma staan. Geen Oranjemarsen om te vieren dat Frank de Boer en zijn mannen de dag ervoor op Wembley de finale hebben gewonnen, maar parades van Noord-Ierse protestanten die vieren dat ‘onze’ stadhouder Willem III van Oranje eind 17e eeuw de katholieke Engelse koning James II versloeg en daarna bijbeunde als ‘King Billy’ van Engeland. Vorig jaar waren er vanwege corona géén Oranjemarsen, maar voor bezinning heeft dat pauzejaar duidelijk niet gezorgd. Oliebronnen of heiligdommen vallen er niet te bevechten, maar Noord-Ierland blijft wel het enige gebied op onze aardbol waar je anno 2021 niet gek zou opkijken als je in het urinoir in plaats van een richtvliegje een klein paushoofdje zou aantreffen. Politici moeten maar stoppen om met brexit-gekibbel over de Noord-Ierse/Ierse grens verse olie op het vuur te gooien.

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Sluit nu een abonnement af

Start abonnement