Natuurlijk was er veel onduidelijk op het gebied van wetgeving en beleid, maar het overgrote deel van de bedrijven die ik sprak hanteerde het adagium: ‘het zal wel niet zo’n vaart lopen’. De gevolgen daarvan staan in diezelfde kranten beschreven.

Dat voorbeeld staat helaas niet op zichzelf. Als ik terugkijk op de afschaffing van de ‘first sale for export’, de wijzigingen rondom de ‘domestic sale’ en de behandeling van royalty’s, zie ik hetzelfde gebeuren. Allemaal grote douanewijzigingen met ingrijpende gevolgen voor importeurs. Voor al die onderwerpen geldt, dat er ontzettend veel gepubliceerd en gewaarschuwd is. Maar in plaats van gewaarschuwde mensen die voor twee telden, sprak ik vooral mensen die riepen dat het twee voor twaalf was. Want ondanks alle signalen vooraf, zien we dat bedrijven vaak worden geleid door de waan van de dag. En dat is heel begrijpelijk, want veel van de aanstaande wijzigingen leiden niet direct tot problemen, dus waarom daar nu al kostbare en schaarse resources aan toewijzen terwijl er genoeg andere brandjes zijn te blussen.

Misschien tegen beter weten in, ga ik toch weer een poging wagen. Er komen namelijk een boel wijzigingen aan op het gebied van e-commerce die grote impact gaan hebben op de markt. Althans, als je gebruik maakt of wil gaan maken van online-­winkelen. We zien namelijk dat de oude douane- en btw-wetgeving niet goed is ingericht op online bestellingen. Door de gigantische toename van afstandsverkopen zien we dat veel lokale bedrijven last krijgen van goedkope leveranciers van buiten de EU die handig gebruik maken van de vrijgestelde leveringen voor goederen met een lage waarde. Of last van bedrijven die simpelweg frauderen door goederen in een enveloppe te versturen om zo btw en douanerechten te kunnen ontlopen. Daarnaast zien we dat hoge btw-tarieven kunnen worden ontweken doordat invoer van deze afstandsverkopen plaatsvindt in een ander land dan waar de uiteindelijke afnemer woont.

Om dat een halt toe te roepen, worden behoorlijk wat wijzigingen doorgevoerd. Btw-vrijstellingen voor zendingen met een lage waarde komen te vervallen en invoer-btw zal moeten worden betaald in het land van bestemming. Om dat te realiseren, zijn de douane-processen en btw-formaliteiten ingrijpend gewijzigd. Importeurs, exporteurs en dienstverleners die zich bezig houden met deze afstandsverkopen, zullen aan de slag moeten om deze wijzigingen in te passen in hun bedrijfsvoering om straks niet tegen vertragingen aan de grens of hoge fiscale correcties aan te lopen. En wellicht niet onbelangrijk, dat zal vóór 1 juli 2021 moeten gebeuren.

Dus als je gebruik maakt van e-commerce in brede zin, dan is het uur U geslagen. Heb je alle wijzigingen scherp, dan tel je inmiddels voor twee. Weet je niet precies waar ik het over heb, dan is dit het moment om riemen te gaan zoeken om straks mee te gaan roeien of wat brandblussers in te slaan. En misschien even een telefoontje te wagen naar je adviseur. Want hoewel het geen officieel spreekwoord is, is het inmiddels met afstand mijn favoriete oneliner: e-winter is coming.