Een nieuwe toeslag. Voor Chinese vracht met bestemming Noord-Amerika, te betalen vanaf medio augustus. Het is de ‘Value Added Surcharge’, volgens Hapag-Lloyd af te korten als ‘VAD’. Waar die ‘D’ vandaan komt is een mysterie, verladers kunnen er vast wel een lelijk woord bij verzinnen.

De Value Added-toeslag wordt volgens Hapag in rekening gebracht vanwege de doorlopende ‘buitengewone vraag uit China’ en ‘operationele uitdagingen die daaruit voortvloeien langs de transportketen’. De rederij stelt dat de nieuwe toeslag een aantal andere ad hoc toeslagen vervangt, waaronder de ‘Shipping Guarantee Fee’. Welke ‘value’ daarmee precies wordt ‘ge-add’, is óók een beetje een mysterie, maar waarde toevoegen aan de kas van Hapag-Lloyd zal de toeslag in elk geval. Voor twintig­voets containers gaat de ‘VAD’ 4000 dollar bedragen, voor veertigvoeters 5000. Een paar jaar geleden zou de Hapag-ceo voor een dergelijk topbedrag de container persoonlijk zijn komen bezorgen, begeleid door een feestmuziek spelende fanfare, maar nu is het een bonus die bovenop het vorstelijke reguliere tarief komt.

Peak Season Surcharges, Congestion Surcharges, de BAF, CAF en FAF, de door Biden zo gehekelde detention & demurrage surcharges: containerrederijen hebben zich in de loop der jaren van een kleurrijk pallet aan bijbetalingen bediend, terwijl verladers altijd gezegd hebben dat ze gewoon een all-in tarief willen betalen. Begrijpelijk, want het is de afgelopen maanden onmiskenbaar geweest dat de tarieven zelf ook al meebewegen met de actuele omstandigheden. En buiten het transportwereldje heb je toch ook niet zo’n breed scala aan tegenslagtoeslagen? Als restaurantgast krijg je op een snikhete zomerdag geen rekening met een Zwetende Chefkok Toeslag onder je neus geschoven omdat het boven het fornuis zo onaangenaam werken is geweest. En hopelijk gaat u bij de NT-abonnementenservice op uw beurt geen Vervelende Columnisten Korting eisen.

Een ding is zeker, de Value Added Surcharge komt precies op tijd voor de Amerikaanse maritieme waakhond FMC, die de nieuwe toeslag meteen kan meenemen in haar onderzoek naar mogelijk onheus toeslagengewoeker.

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Sluit nu een gratis proefabonnement af

Bekijk de aanbieding