Column – A great character

Raad & Recht

Halverwege de jaren tachtig van de vorige eeuw was ik in de gelukkige omstandigheid bij een verzekeraar in Londen stage te mogen lopen. Ik mocht zelfs proefdraaien op de Underwriting Room van Lloyds.

bron: pixabay

De verzekeraar was gevestigd in een iconisch gebouw: de oude graanbeurs op de Cornmarket in het financial district van de Britse hoofdstad. Inmiddels heeft het pand plaats moeten maken voor een anoniem shoppingcenter.

U zult wel denken, waar wil de columnist met deze introductie naar toe? Welnu, daar komen we zo op. Op de eerste dag van mijn stage werd ik aan de mensen voorgesteld waarmee ik te maken zou krijgen, waarna een rondleiding volgde door het gebouw. Die eindigde in de zogenaamde ‘silver room’, een statige kamer met, hoe kan het ook anders, veel zilveren voorwerpen. Aan een van de wanden hing een schilderij en mijn gids lichtte toe, dat daarop de voormalige voorzitter van de raad van bestuur was afgebeeld.

Hierop zei mijn begeleider met een enigszins gewichtige stem: ‘He was a great character!’, wat ruim vertaalt zoiets betekende als een groots persoon. Waarom hij die omschrijving verdiende, is mij nooit duidelijk geworden. De man op het schilderij had een norse uitstraling waarbij Oliver Cromwell verbleekte.

Nu kom ik langzaam maar zeker bij de kern van mijn verhaal. Financieel-directeur Mark Vorster van Malenstein Air op Schiphol, een bedrijf waarvan ik de assurantie-portefeuille mag behandelen, kreeg enkele jaren geleden slecht nieuws. Hij leed aan zeer kwalijke aandoening. Ik had de afgelopen vijftien jaar een goede band met hem opgebouwd en gedurende zijn behandeling bleven wij veel contact houden en zagen we elkaar indien mogelijk ook.

Ondanks zijn ziekte en de zware behandeling liet hij zich niet ontmoedigen en bleef hij positief, vrolijk, kritisch, scherpzinnig, toegewijd en naar zijn omgeving meelevend. En dit alles werd altijd doorspekt met een flinke dosis galgenhumor. Helaas sloeg de behandeling niet aan en is hij ons deze zomer ontvallen.

Mark Vorsters positiviteit tijdens zijn ziekbed was in mijn ogen bewonderenswaardig. Ik heb daar veel van kunnen leren! Ik durf met recht te stellen, terugdenkend aan mijn stagetijd: ‘he was a great character!’

Cor van Maurik, consultant

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Sluit nu een abonnement af

Start abonnement