Mijlpaalmijmeringen (column)

Records

De logistieke sector heeft een nieuwe pluim op de hoed gestoken gekregen door Guinness World Records, het instituut dat we kennen als hondstrouwe voorvechter van monumentale mijlpalen als ‘borsteligste wenkbrauwen bij een pasgeborene’, ’50 kilometer hinkstapspringen op naaldhakken’ en ‘verst weggesmeten wc-pot door een Europese royal’. De laureaten waren dit keer de truckbouwer Futuricum (dochter van Volvo), pakketbezorger DPD Zwitserland en bandenmaker Continental, die met vereende krachten gehakt maakten van het record ‘langste afstand afgelegd door een elektrische vrachtwagen zonder oplaadonderbreking’.

De Futuricum-vrachtwagen die was gerekruteerd om de klus te klaren, wist 1099 kilometers uit de batterij te persen voordat de koek na 22 uur en 56 minuten op was. De truck kwam niet pruttelend tot stilstand op een drukke snelweg met getergd toeterende medeweggebruikers in het kielzog, maar op het Contidrom, een ovale testbaan van Continental in de buurt van Hanover. Twee chauffeurs reden daar om en om 4,5 uur en moeten de testbaan na liefst 392 rondjes welhaast vervloekt hebben. Dat de batterij aan het eind van haar Latijn raakte, hadden ze in elk geval al zien aankomen, want een publiciteitsfoto toont een medewerker die met een finishvlag de twee koene truckers uit hun lijden verlost.

Ik kan me vaag herinneren dat mijn geboorteplaats ten tijde van mijn jeugd eens in grote staat van opwinding verkeerde vanwege een recordpoging ‘paalzitten’ boven een lokale sloot, een poging die destijds kennelijk in een domper is geëindigd, want raadpleging van de officiële Guinness-administratie leert dat het wereldrecord nog altijd op naam staat van de monnik Simeon de Pilaarheilige, die in de vijfde eeuw na Christus 39 jaar lang de zonden van de mensheid overdacht op een paal in Syrië. Met andere woorden: je kunt je vraagtekens zetten achter het nut van sommige Guinness-recordpogingen. Maar dat geldt volgens de Contidrom-krijgers beslist niet voor hun 392 onversaagde rondjes. Ze wijzen erop dat de vrachtwagen waarin ze hun prestatie leverden eerder al zes maanden lang was gebruikt in de reguliere goederendistributie, dit om te bewijzen dat rijden op een batterij ‘geen mobiliteitsconcept is van morgen, maar vandaag al een realiteit is op de Europese wegen’.

Onze eigen Bart Pals kwam afgelopen week terug uit Göteborg met een reportage over de e-trucks van Volvo, het moederbedrijf zelve (zie pagina’s 10/11), en ook volgens de Zweden staat het als een paal boven water. We bevinden ons in het vervoer reeds op de drempel van de elektrische revolutie.

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Sluit nu een abonnement af

Start abonnement

Mijlpaalmijmeringen (column) | NT

Mijlpaalmijmeringen (column)

Records

De logistieke sector heeft een nieuwe pluim op de hoed gestoken gekregen door Guinness World Records, het instituut dat we kennen als hondstrouwe voorvechter van monumentale mijlpalen als ‘borsteligste wenkbrauwen bij een pasgeborene’, ’50 kilometer hinkstapspringen op naaldhakken’ en ‘verst weggesmeten wc-pot door een Europese royal’. De laureaten waren dit keer de truckbouwer Futuricum (dochter van Volvo), pakketbezorger DPD Zwitserland en bandenmaker Continental, die met vereende krachten gehakt maakten van het record ‘langste afstand afgelegd door een elektrische vrachtwagen zonder oplaadonderbreking’.

De Futuricum-vrachtwagen die was gerekruteerd om de klus te klaren, wist 1099 kilometers uit de batterij te persen voordat de koek na 22 uur en 56 minuten op was. De truck kwam niet pruttelend tot stilstand op een drukke snelweg met getergd toeterende medeweggebruikers in het kielzog, maar op het Contidrom, een ovale testbaan van Continental in de buurt van Hanover. Twee chauffeurs reden daar om en om 4,5 uur en moeten de testbaan na liefst 392 rondjes welhaast vervloekt hebben. Dat de batterij aan het eind van haar Latijn raakte, hadden ze in elk geval al zien aankomen, want een publiciteitsfoto toont een medewerker die met een finishvlag de twee koene truckers uit hun lijden verlost.

Ik kan me vaag herinneren dat mijn geboorteplaats ten tijde van mijn jeugd eens in grote staat van opwinding verkeerde vanwege een recordpoging ‘paalzitten’ boven een lokale sloot, een poging die destijds kennelijk in een domper is geëindigd, want raadpleging van de officiële Guinness-administratie leert dat het wereldrecord nog altijd op naam staat van de monnik Simeon de Pilaarheilige, die in de vijfde eeuw na Christus 39 jaar lang de zonden van de mensheid overdacht op een paal in Syrië. Met andere woorden: je kunt je vraagtekens zetten achter het nut van sommige Guinness-recordpogingen. Maar dat geldt volgens de Contidrom-krijgers beslist niet voor hun 392 onversaagde rondjes. Ze wijzen erop dat de vrachtwagen waarin ze hun prestatie leverden eerder al zes maanden lang was gebruikt in de reguliere goederendistributie, dit om te bewijzen dat rijden op een batterij ‘geen mobiliteitsconcept is van morgen, maar vandaag al een realiteit is op de Europese wegen’.

Onze eigen Bart Pals kwam afgelopen week terug uit Göteborg met een reportage over de e-trucks van Volvo, het moederbedrijf zelve (zie pagina’s 10/11), en ook volgens de Zweden staat het als een paal boven water. We bevinden ons in het vervoer reeds op de drempel van de elektrische revolutie.

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Sluit nu een abonnement af

Start abonnement