Behalve de ontwikkelingen in de transportwereld en de wensen van de fabrikanten is ook de vraag: wat willen de Aziatische landen? Willen de Chinezen zelf zich wel tot in lengte van dagen het vuur uit de sloffen blijven lopen om onze prullaria te produceren? Misschien wel niet, zo bleek de afgelopen tijd. Zo oordeelde het Chinese hooggerechtshof eind augustus dat ‘996’ illegaal is. ‘996’ betekent werkdagen van 9 uur ‘s ochtends tot 9 uur ‘s avonds, en dat 6 dagen per week, een arbeidsethos dat is gepropageerd door Jack Ma van e-commerce-reus Alibaba. De miljardair noemde 996 ‘een zegen’, terwijl zijn concurrent van JD.com de tegenstanders van 996 afserveerde als ‘lapzwansen’.

De Chinese overheid wil, zoals het vonnis van deze zomer bevestigde, ‘gewoon’ werkdagen van pak hem beet acht uur, maar sommige onderdanen zijn het harde werken en de maatschappelijke druk al zo beu, dat ze nog een stap verder willen gaan. Zo hebben circa twintig miljoen jonge Chinezen al de keuze gemaakt om de drukke steden te verlaten en boer te worden. Een ander fenomeen dat dit voorjaar aan een opmars begon, is tang ping, letterlijk vertaald: ‘platliggen’. Het verhaal van een jonge Chinees die een goede dienstbetrekking vaarwel had gezegd om een eenvoudiger bestaan te gaan leiden met net genoeg ­schnabbelbaantjes om in zijn levensbehoeften te kunnen voorzien, raakte via social media een gevoelige snaar bij landgenoten. Zoveel mensen besloten om zijn voorbeeld te volgen en aan de tangpingerij te gaan, dat president Xi Jinping zich genoodzaakt zag om zich hoogstpersoonlijk uit te spreken tegen de trend. Schappelijke werkuren, okay, maar de boel helemaal de boel laten, dat is nou ook weer niet de bedoeling.

Of er nou veel of weinig genearshored gaat worden, het moet wel heel gek gaan lopen, wil 996 in Nederland voet aan de grond krijgen. Voor platliggen zullen gevoelsmatig meer mensen te porren zijn. Sterker nog, de inkt van deze column is misschien nog aan het opdrogen wanneer Mark Rutte, Hugo de Jonge en Irma Sluis een winterlange tang ping aankondigen voor ons allemaal.

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Sluit nu een gratis proefabonnement af

Bekijk de aanbieding