De technologische ontwikkelingen schrijden voort, dat is duidelijk. Als het in de eerste de beste buurtsuper gebeurt, dan natuurlijk al helemaal in de moderne distributiecentra. GXO Logistics, het bedrijf dat zich dit jaar afsplitste van XPO om zich helemaal op warehousing te gaan richten, bracht dinsdag een bericht naar buiten over een ‘primeur in de sector’: ‘multi-tiered collaborative mobile robots’ in een Brits dc.

Die ‘colloborative mobile robots’ waarmee GXO gaat werken, worden kortweg ook wel ‘cobots’ genoemd, een nieuw soort robots dat al enige jaren voor opwinding zorgt onder automatiseringsexperts omdat de machines niet meer strikt gescheiden van de mens opereren, maar juist schouder aan schouder staan met medewerkers van vlees en bloed om samen logistieke klussen te klaren. In Nederland onderzocht TNO de veiligheidsconsequenties daarvan en ontwikkelde het instituut een ‘veiligheidskaart’ met adviezen, terwijl pionierende bedrijven op de werkvloer ook wel op andere dan alleen veiligheidsvraagstukken zijn gestuit. Het is al voorgekomen dat personeelsleden cobots saboteerden uit vrees dat de opmars van de apparatuur hen op den duur hun baan kan kosten. Onbekend maakt onbemind, zeggen Nederlandse robotfabrikanten, die medio november in bescheiden kring een heuse ‘Nationale Cobot Dag’ hielden om cobots in het zonnetje te zetten.

GXO stelt dat cobots in een dc in Stoke-on-Trent al voor een 40% preciezere orderverzameling hebben gezorgd. De primeur van deze week is dat het bedrijf de cobots nu op meerdere verdiepingen, ‘multi-tiered’, gaat inzetten in een dc in Milton Keynes. Om de banden tussen mens en machine te verstevigen, hebben de cobots van de fabrikant een eigennaam gekregen, ‘Chuck’, vast niet bedoeld als een verwijzing naar de moordlustige pop Chucky die bloedbaden aanrichtte in een serie horrorfilms. Ikzelf blijf scanners maar gewoon ‘scanner’ noemen.

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Sluit nu een abonnement af

Start abonnement