De Belgische woord van het jaar-verkiezing leverde leukere resultaten op, en dat nota bene met Nederlandse invloeden. Het winnende woord ‘knaldrang’, een intens verlangen om eens flink ‘uit de bol’ te gaan, is oorspronkelijk de titel van een liedje van de Nederlandse zangeres Merol, die in België dit jaar bekend werd door haar deelname aan TV-kwis De Slimste Mens. Nummer 2: ‘tegelwippen’, een vanuit Nederland naar België overgewaaide trend om achtertuintjes te vergroenen in de strijd tegen de klimaatverandering. Op 3: de ‘boosterprik’, die me ook in Nederland meer ingeburgerd lijkt dan de prikspijt.

Waar is die goeie ouwe tijd gebleven dat niet-coronawoorden ‘woord van het jaar’ werden? Maar hier spreekt waarschijnlijk een ‘boomer’ (Van Dale: ‘een persoon van gevorderde leeftijd met ouderwetse denkbeelden’, alias ‘een fossiel’). ‘Boomer’ was, inderdaad, het woord van 2019. De Belgische verkiezing van 2021 kende ook nog wat aardige verliezers, zoals ‘friemelhaat’. Volgens nieuw Canadees onderzoek voelen veel mensen intense weerzin tegen hardnekkige nagelbijters, balpen­sabbelaars, knokkelknakkers en andere friemelveelplegers.

Ook de ‘verkeersvlecht’ was in België kandidaat. Dit uit de VS afkomstige idee om de doorstroming van wegverkeer op op- en afritten te verbeteren door verkeer gereguleerd even de ‘verkeerde’ weghelft te laten benutten, werd dit jaar toegepast in Waregem. In Nederland was geen transportwoord kandidaat, maar duikt in de praktijk wel dit op: ‘just in case’. Daar is geen woord Nederlands bij, het betekent ‘voor het geval dat’, maar logistieke strategen bezigen het als alternatief voor het aloude ‘just in time’. Bij ‘JIT’ arriveerde een container propvol engelenhaar altijd net op tijd in de haven om de kerstboom te versieren, ‘JIC’ betekent dat de voorraad engelenhaar hier al maanden in het dc ligt om logistieke infarcten voor te zijn. Ik vermoed dat we ‘just in case’ nog veel gaan horen.

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Sluit nu een abonnement af

Start abonnement