Ook de Amsterdamse en Rotterdamse haven ontbolsterden 150 jaar geleden. De Oranjesluizen in het IJ ontvingen hun eerste schip, volgens een krant uit die tijd ‘de plezierboeier ‘Ondine’ van de heer Coers’, en de net gegraven Nieuwe Waterweg in Rotterdam kreeg als eerste klant de zeestoomboot ‘Richard Young’ van de Great-Eastern Railway-Company op bezoek, varend tussen Rotterdam en Warwich. Hetzelfde jaar voer de eerste ‘ss Rotterdam’ voor het eerst naar New York met aan boord zeventig passagiers en zeshonderd ton vracht.

Het Nederlandse logistieke bedrijf CB, voorheen het Centraal Boekhuis maar tegenwoordig bijvoorbeeld ook actief in de logistiek van medische hulpmiddelen voor de coronabestrijding, moest zijn 150-jarig bestaan vorig jaar vanwege dat vermaledijde virus vieren met een sober online-evenement waarbij duizend belangstellenden achter de computer konden kijken naar een tafeldiscussie met vier mensen. Dat soort online discussies organiseren we bij deze krant ook vaak, maar het is natuurlijk niet het soort viering waarvan de feestgangers na afloop uitschreeuwen dat het dak ervanaf is gegaan.

Na CB is het nu de beurt aan DB: Gottfried Schenker richtte in 1872 in Wenen Schenker & Co op, het bedrijf dat we nu kennen als DB Schenker. DB Schenker viert het jubileum met wat het noemt een ‘Leading the Way Challenge’, waarbij medewerkers met een app geld kunnen verdienen via ‘fysieke activiteiten en uitdagende mindgames’. Het bedrijf zal zo 1,5 miljoen euro schenken aan vier goede doelen. Een sympathieke manier om in deze tijd toch je jubileum te vieren.

Bij een Duits bedrijf van deze leeftijd vraag je je automatisch wel af: wat zouden ze in de oorlog hebben gedaan? DB Schenker is daar op zijn website open over. In 1933 werd de toenmalige joodse directeur Marcell Holzer al gearresteerd en kregen NSDAP’ers de leiding. In de oorlog vervoerde het bedrijf volop wapens voor de Wehrmacht én geconfisqueerde bezittingen en kreeg Schenker de status ‘Vertrauensspediteur des Reiches’. Of het bedrijf zich schuldig heeft gemaakt aan het verbannen van joden uit het economisch leven en het aanzetten tot dwangarbeid is nu ook onderwerp van een wetenschappelijk onderzoek, aldus DB Schenker.

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Sluit nu een abonnement af

Start abonnement