Ondanks alle logistieke hindernissen en coronabesognes heb ik de indruk dat de gemiddelde Nederlander er wel weer in is geslaagd om de kerstcadeaus op tijd bezorgd te krijgen, een smakelijk kerstdiner soldaat te maken en vervolgens vol goede moed, hier en daar zelfs met een fors vuurwerkspektakel, 2022 te bestormen. Maar die schone lei waarmee we het nieuwe jaar ingingen, is nu alweer bekrast met termen als ‘recordinflatie’ en ‘medische mondkapjes’. Een onverlaat heeft er zelfs op gekrast dat binnen een handjevol weken de helft van alle Europeanen zal rondlopen met een kersverse coronabesmetting.

En als we onszelf willen troosten met wat aantrekkelijk ogende hebbedingetjes uit de webwinkel, doen we dat in de wetenschap dat dit de vorige keer uitmondde in torenhoge transportprijzen, waardoor we er zelf aan hebben meegeholpen dat we ons nu blauw betalen aan alles. En misschien gaan de prijzen straks nóg hoger worden nu de productie van bedrijven als Samsung, Volkswagen en Nike inmiddels wordt belemmerd door de superstrenge Chinese lockdowns en aan de logistieke infarcten maar geen einde lijkt te komen. Sportliefhebbers kunnen op de kijkbuis straks misschien afleiding vinden in de Olympische Winterspelen, maar met de dreigende Omikron-tsunami vraag ik me af er nog één Hollandse schaatser überhaupt Beijing weet binnen te komen, om van het ereschavot en het Wilhelmus maar niet eens te spreken.

De Omikron-surprise is volgens het telraam van de experts de vijfde coronagolf. Dat lijkt gezien de historie toch hoop te bieden op een filmeinde waarin de hoofdrolspeler wél met een opgepompt zelfvertrouwen van heb ik jou daar de toekomst tegemoet treedt. De ‘Russische griep’ van 1889/1890, die volgens hedendaagse experts hoogstwaarschijnlijk ook een coronavirus was en die 1 miljoen van de 1,5 miljard wereldburgers het leven kostte, werd na een agressieve entree steeds milder, was na enkele golven uitgeraasd en leeft tegenwoordig voort als een kindergriep. Toch is elke pandemie weer anders. We moeten de vingers maar gekruist houden dat niet vlak voor de aftiteling de engerd met de bijl – een superdodelijke mutatie – opduikt.

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Sluit nu een abonnement af

Start abonnement