We zijn de spuit elf van de coronapandemie, want Diederik Gommers, Marion Koopmans en Ab Osterhaus bevinden zich al lang en breed op een tropisch eiland. Vermoedelijk scheuren ze as we speak op een knetterend huurbrommertje langs de palmbomen, spelen ze een zweterig potje schaars gekleed beachvolleybal of doen ze zich in een hangmat tegoed aan een cocktail vol pastelkleuren uit een kokosnoot met een rietje. Niemand wil hun uiteenzettingen over het coronavirus nog aanhoren, hun stoel aan de talkshowtafels is ingenomen door generaals-buiten-dienst. Die moeten voor ons, leken op het gebied van wapengekletter, analyseren of de Russisch-­Oekraïense oorlog net zo aanstekelijk kan worden voor de wereldgemeenschap als corona. Economen weten dat de economische en logistieke gevolgen van het pas een maand oude conflict nu al groter dreigen te worden dan die van de pandemie.

Dat de prijzen aan de pomp de hoogte inschieten, is volgens een rapport van het Internationaal Monetair Fonds altijd een eerste teken van een ernstigere inflatie. Dat we er verder nog niet verschrikkelijk veel van merken en we in de supermarkt nog gewoon onze boodschappen kunnen doen, is volgens de deskundigen stilte voor de storm. We leren nu dat Rusland en Oekraïne in normale omstandigheden zo belangrijk zijn op allerlei gebied, van de voedselvoorziening tot de levering van bouwmaterialen, dat het door de oorlog snel gedaan zal zijn met het oude normaal, om die coronaterm maar weer van stal te halen. Ik zag een staafgrafiek van de Unctad die de afhankelijkheid van Afrikaanse landen van Russisch en Oekraïens graan in beeld bracht en die was voor Eritrea het laagst, ruim 30%, maar voor Somalië het hoogst: 100%. Honderd procent!

De wereld snakt dus naar rust en vrede. Laten we hopen dat de talkshowtafels straks eindelijk weer eens gedomineerd worden door mensen die deskundig zijn in onschuldigere onderwerpen. Vinologen in plaats van virologen. Puppyverzorgers-buiten-­dienst. Zeventien miljoen bondscoaches om oeverloos Oranje-­prestaties te bespreken. Dan kan u met een kokosnoot in een hangmat bijkomen van twee logistieke tropenjaren.

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Sluit nu een abonnement af

Start abonnement