Geen overbodige luxe, dat laatste, want de eilandengroep telt, naast honderdveertig onbewoonde eilandjes, ook vijf bewoonde. De Wikipedia-pagina over deze Europese uithoek vermeldt overigens dat ‘Scilly’ uitgesproken dient te worden zonder die ‘c’, als ‘Silly’ dus, en omdat dat toevallig ook het Engelse woord is voor ‘gek’, hechten de ruim tweeduizend Scilliërs er belang aan dat hun eilanden niet worden aangeduid als ‘Scilly Islands’, omdat dat klinkt als ‘Gekke eilanden’, maar pertinent als Isles of Scilly (wat stiekem eigenlijk best wel een piepklein nanotikkeltje klinkt als de ‘Eilanden van Gek’, vindt u ook niet?).

Hoe dan ook, de Isles of Scilly haalden deze week alle Britse media, van BBC tot Cornwall Live. Aanleiding was een incident op het oude vrachtschip ‘Gry Maritha’ met in de hoofdrol twee stokstaartjes, Boris en Doris, die vanaf de eilanden naar een dierentuin in graafschap Devon werden getransporteerd. Stokstaartjes, eigenlijk afkomstig uit zuidelijk Afrika, hebben diverse bijzondere eigenschappen. Ze eten doodleuk levende schorpioenen als favoriete snack, bouwen toiletten die ze – superhandig – continue laten schoonmaken door mestkevers en houden staand de wacht. Maar zwemmen behoort niet tot hun ‘skills’. Kapitein Tom Sexton van de ‘Gry Maritha’ kleedde zich dan ook uit tot op zijn onderbroek nadat Boris had weten te ontsnappen en het dier dommig het water in was gedoken. De kapitein dook Boris achterna, terwijl andere bemanningsleden de op het dek rondrennende Doris bij de lurven grepen.

Het goed afgelopen verhaal van de stokstaartjes bood de Britten afleiding van weer een schandaal rond hun prime minister. Geen ‘Borisgate’ dit keer maar een ‘Carriegate’ met Boris Johnsons vrouw als spil. Al hebben de Isles of Scilly zelf iets anders aan hun hoofd. Counciller Robert Francis luidde deze week bij de BBC de noodklok omdat ‘red tape’ van het ministerie van Transport de plannen voor de nieuwe schepen ernstig lijkt te vertragen. Die schepen zijn een ‘levensader’, waarschuwde hij. Niet zo zeer voor stokstaartjes, wel voor tweeduizend mensen.

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Sluit nu een abonnement af

Start abonnement