Of dat ook daadwerkelijk een succes was, laat ik graag over aan de mening van mijn lezers. Voor mij waren mijn columns een middel om mijn gedachten over moeilijke materie te ordenen, mijn mening erover te delen of soms simpelweg wat frustratie van me af te schrijven. Daarbij hebben mijn lezers met enige regelmaat kunnen meegenieten van uitspraken van de Hoge Raad, maar ook van bijvoorbeeld een zonnige middag in de Kuip of een race van Max.

Waarom dit inkijkje achter de coulissen van mijn column-­carrière? Omdat het na bijna dertien jaar columns tijd is om de pen over te dragen. Hoewel ik elke keer weer met een glimlach op mijn gezicht op de ‘send’-knop druk als mijn column af is en ik benieuwd ben naar de reacties van mijn lezers, heb ik in de loop van de jaren ontzettend veel hobby’s ontwikkeld die me eveneens een glimlach bezorgen, en die allemaal sloten met tijd kosten. Ik geef mijn teamleden vaak het advies om focus aan te brengen in wat je doet door te kiezen voor wat je niet meer doet. Het maken van die keuzes is lastig omdat je eigenlijk alles wilt blijven doen. In mijn geval ben ik me de afgelopen tijd steeds meer gaan richten op mentoring en het begeleiden van jonge professionals op het gebied van storytelling. Iedereen heeft een eigen verhaal, maar om dat te kunnen vertellen, is een kunst. Om deze hobby meer ruimte te geven, heb ik besloten minder te gaan publiceren. Meer doen door meer te laten.

Dat brengt me bij een belangrijk onderdeel, namelijk het bedanken van de mensen die zich achter de coulissen hebben bezig gehouden met mijn columns. Met name Yvonne Lee voor het coördineren van alle communicatie en het chasen als ik weer eens een deadline dreigde te missen. En Johan Hollebeek voor het tegenlezen en het mij af en toe naar buiten sturen om even stoom af te blazen voordat ik op ‘send’ drukte. John Versleijen en de redactie van Nieuwsblad Transport voor alle begeleiding en geduld. En vooral alle lezers voor het überhaupt lezen van mijn columns. Ik heb gave reacties mogen ontvangen op de columns, zelfs van mensen die helemaal niets met douane te maken hebben.

Dat betekent overigens niet dat jullie van me af zijn. Hopelijk blijft de vijfde en zesde golf van corona achterwege en mogen we elkaar live blijven zien. Dus als je toch weer de behoefte voelt aan een ongezouten mening, wees dan van harte welkom bij onze externe VTO’s of een van onze andere events. Ik zal mijn mening graag met je delen en ben ook dan weer benieuwd naar die van jou. Tot dan en tot snel! Ramau out . . . (mic drop)

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Sluit nu een abonnement af

Start abonnement