Om in herinnering te roepen wat we ons daar nou ongeveer bij voor moeten stellen, bij die ‘blockchains’, citeer ik gemakshalve uit eigen werk, uit het NT-verhaal ‘Rederijen zoeken onderling vertrouwen voor blockchains’ uit juni 2019: ‘Een blockchain is een digitale database die in stand wordt gehouden door haar gebruikers. Niet een derde instantie, maar de gebruikers zelf staan in voor elkaars betrouwbaarheid. De bekendste toepassing is voorlopig nog steeds de bitcoin, het digitale betaalmiddel dat nog nooit een bankkluis van binnen heeft gezien.’

Dat onderlinge vertrouwen waarnaar de rederijen drieënhalf jaar geleden op zoek waren, hebben ze bij Tradelens nooit kunnen vinden, blijkt uit de uitleg die Maersk geeft over het Waterloo van het maritieme blockchainplatform. We citeren Rotem Hershko, hoofd Business Platforms van A.P. Møller-Maersk: ‘Hoewel we met succes een levensvatbaar platform hebben ontwikkeld, is helaas niet voldaan aan de behoefte aan volledige wereldwijde industriële samenwerking. Als gevolg hiervan heeft Tradelens niet het niveau van commerciële levensvatbaarheid bereikt dat nodig is om het werk voort te zetten.’

In de coronatijd meldde Tradelens trots dat ook CMA CGM, MSC, Hapag-Lloyd en ONE succesvol en volledig in het platform waren geïntegreerd, maar echt goed op stoom is de onderlinge informatie-uitwisseling in de dagelijkse praktijk blijkbaar nooit gekomen. Een vergelijkbaar platform, Global Shipping Business Network (GSBN), waarbij Cosco, OOCL, andermaal Hapag, PSA en Hutchison Ports zijn aangesloten, is nog wél actief en blijft monter nieuwtjes de wereld insturen: afgelopen week nog over een samenwerking met het Zwitserse softwarebedrijf Decentriq om ‘complexere datauitwisselingsprocessen’ mogelijk te maken.

Het idee om de containerscheepvaart te begunstigen met blockchaintechnologie leeft dus nog wel, maar door de Tradelens-sof mogen we er nu gerust een extra groot waarschuwingsbord ‘Werk in uitvoering’ bij plaatsen.

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Sluit nu een abonnement af

Start abonnement