Achteraf blijkt dat de grote zorgen van toen voor veel bedrijven niet terecht zijn geweest. De logistieke sector heeft, op een klein deel na, juist ontzettend goed geboerd het afgelopen jaar. Datzelfde geldt voor talloze verladers. Hun jaar- en kwartaalcijfers spreken over recordwinsten. Toch zijn de belastingschulden nog niet voldaan. En dat is zeer begrijpelijk vanuit het ondernemersperspectief.

Waarom zou je immers belasting betalen als dat nog niet hoeft? Bij de bank betaal je nog altijd minimaal een paar procent rente voor een lening. Bovendien is het fijn om als bedrijf gratis over een financiële buffer te kunnen beschikken. Je weet immers maar nooit. De Belastingdienst stelde hierbij, in tegenstelling tot een rekening-courant bij een bank, geen vragen. En als het gaat om terugbetalingsvoorwaarden zal de Belastingdienst – met de toeslagenaffaire nog altijd in volle gang – zich niet zo snel geroepen voelen om ondernemend Nederland snel en fors de duimschroeven aan te draaien. In politiek Den Haag wordt zelfs wel gesproken over ‘kwijtschelding’.

Het was verstandig dat de overheid in het heetst van de strijd de ondernemers financiële ademruimte gaf. Maar bedrijven die het afgelopen jaar goed hebben gedraaid, zouden hun belasting gewoon nog dit jaar moeten afdragen. Daarbij moet voldoende ruimte zijn om een gunstige terugbetalingsregeling te treffen voor bedrijven die juist wel veel last hadden van de crisis en aantoonbaar nog niet kunnen betalen, maar zo’n regeling moet dan wel gebonden zijn aan strenge criteria.

Iedereen begrijpt dat bijvoorbeeld grote supermarktketens en logistieke dienstverleners die een topjaar hebben gedraaid, gewoon de loon- en winstbelasting kunnen afdragen. Een generaal pardon op kosten van de belastingbetaler zou onverantwoord beleid zijn en oneerlijk tegenover ondernemers die wel hun afdrachten hebben gedaan.

Lees ook: Logistiek heeft nog miljardenschuld open staan bij de Belastingdienst

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Sluit nu een gratis proefabonnement af

Bekijk de aanbieding