Hoeveel invloed een lokale uitbraak op de economie en wereldwijde logistiek kan hebben, blijkt nu wel weer met de rigoureuze maatregelen in Ningbo. De vraag blijft altijd of het volledig stil leggen van een overslagterminal wegens een enkele coronabesmetting een overreactie is van de Chinese overheid of dat hiermee inderdaad erger wordt voorkomen. Maar dat we voorlopig nog niet terug naar het ‘oude normaal’ gaan, lijkt nu een zekerheid.

De logistieke sector in Nederland draait gelukkig nog gewoon door en zal voorlopig weinig last hebben van de coronamaatregelen in Nederland. Sterker nog: vanwege de sterke vraag naar logistieke diensten om de voorraden aan te vullen, draait alles op volle toeren en is voldoende transport bijna niet aan te slepen. Op dit moment zijn het, naast de Nederlandse belastingbetaler, eigenlijk alleen de cultuur-, horeca-, en vrijetijdssector die nog de lasten dragen. Toch kan daar in rap tempo verandering in komen. Het coronavirus gaat vooral rond in de herfst en de winter.

Het huidige aantal besmettingen en ziekenhuisopnames is, ondanks alle vaccinaties, maar liefst vijf keer hoger dan medio augustus vorig jaar. Van de mensen die nu in ziekenhuizen worden opgenomen vanwege coronaklachten, is bijna driekwart niet of nog niet helemaal gevaccineerd. Zo’n 15% van de opgenomen coronapatiënten is al wel volledig gevaccineerd. Bij een deel werkt het vaccin kennelijk niet goed.

Het kabinet zal dit najaar een juiste balans moeten zien te vinden tussen meer versoepelingen en voldoende zorgcapaciteit voor de 15%-groep bij wie het vaccin niet goed werkt. Mocht dit niet mogelijk zijn, dan bestaat het risico dat opnieuw voor een rigoureuze ‘Ningbo-aanpak’ moet worden gekozen, met lockdowns van complete sectoren. En dan zijn we veel verder van huis dan enkele maanden geleden. De economie, en dus ook de logistieke sector, zal zich wellicht toch alvast moeten voorbereiden op zo’n hardere confrontatie met het corona-spook.

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Sluit nu een gratis proefabonnement af

Bekijk de aanbieding